26 ianuarie 2020

Gunoaie la tot pasul

Timișoara este un oraș cu foarte mulți locuitori, cred eu, cu peste 50 – 70.000 mai mulți decât cifra oficială. De unde vin acești oameni în plus? Păi este simplu, sunt studenți sau angajați fără domiciliu în Timișoara. Cazul meu: stau în Timișoara din anul II, dar niciodată nu am mers să-mi fac viză de flotant, căci am considerat că nu-mi este benefică. În fine, nu asta voiam să spun. Voiam să spun că Timișoara este un oraș mare, foarte mare, iar problemele cu care ne confruntăm sunt diverse. Poate cea mai deranjantă problemă este MIZERIA/GUNOIUL care își găsește locul pe lângă coșurile de gunoi sau tomberoane.

Cine este responsabil pentru această problemă? Păi noi, cetățenii. Bine, și primăria, dar mai mult noi. De ce noi? Pentru că noi, cetățenii, aruncăm gunoaie/resturi pe jos, pe unde ne apucă. Mă deranjează când văd gunoaie pe jos. Uneori, când văd gunoaie pe jos, le iau și le port după mine pân’ la primul tomberon/coș de gunoi.

De ce aruncă oamenii gunoaie pe jos? Uneori din cauza faptului că nu sunt coșuri de gunoi în jur, alteori din cauză că sunt nesimțiți și nu le pasă. Chiar dacă nu există coșuri de gunoi în jur, asta n-ar trebui să constituie o scuză pentru cei care aruncă gunoaie pe jos. De ce? Pentru că ar putea să țină restul menajer în posesia lor până ajung la un coș de gunoi, iar acolo să scape de el. Astfel am trăi într-o lume mai curată și într-un mediu mai primitor.

Eram afară, mă plimbam – alături de-o persoană – iar aceasta a aruncat un „chiștoc” pe jos. Bineînțeles, m-am enervat și m-am „năpustit” asupra persoanei respective cu reproșuri și cu povețe. Asta fac de mult timp, de când am conștientizat că este un lucru negativ dacă aruncăm orice pe oriunde ne vine. Cum era și normal, persoana respectivă „și-a învățat lecția”, cred, dar mai sunt mulți care sunt nepăsători în ceea ce privește această problemă.

Ce o să fac eu în viitor? Voi lua Timișoara la pas și voi face poze în toate locurile în care au fost coșuri de gunoi și nu mai există, din diverse motive, apoi le voi trimite cuiva din administrația publică. De ce? Pentru a se lua măsuri, pentru a se monta coșuri de gunoi, pentru a „stopa” cât se poate de mult această problemă imensă.

Astea Ziind Fise, vă sfătuiesc să nu mai aruncați gunoaie pe jos (țineți chiștoacele într-o pungă, în buzunar, băgați ambalajul în buzunarul de la geacă ș.a.m.d.), „certați-i” pe cei care-o fac (chit că vă sunt prieteni, frați sau părinți) și explicați-le că ceea ce fac nu este bine. Dacă schimbați în bine un singur om, din acest punct de vedere, eu cred că v-ați îndeplinit misiunea. Astfel vom trăi într-o lume mai curată și mai „aerisită”.

Lasă un răspuns