27 martie 2020

„El hoyo” – Un film cu un puternic mesaj

„El hoyo”, „The platform” sau „Platforma”, așa cum este denumit în limba română, este unul dintre cele mai frumoase și interesante filme pe care le-am văzut până acum, cu un puternic mesaj. Poate că nu este pe primul loc, dar este unul dintre filmele care se poziționează pe primele locuri.

De ce am ales să încep cu denumirea lui în limba spaniolă? Păi, pentru simplul fapt că este produs de către un regizor spaniol, Galder Gaztelu – Urrutia, iar limba „oficială” a filmului este tot limba spaniolă, dar acesta este dublat în engleză, germană, franceză sau turcă. Este subtitrat și în română, practic este ușor de vizionat. Eu am decis să îl urmăresc în limba spaniolă, o limbă pe care, personal, o consider mult mai frumoasă decât limba engleză, da’ asta este doar o „problematică” de gust.

Gata cu introducerea, că nu-mi place „să mă lungesc” (deși nu văd cum se poate lungi un om, dar na, se folosește des) prea mult, cum ar spune unii. Filmul, căci despre el vorbeam, conține un mesaj foarte important, dar vă las pe voi să-l descoperiți. Vă spun doar câteva idei, acțiuni prezentate în film. Este, după cum spune și denumirea filmului (cea din limba spaniolă), o închisoare verticală cu „X” etaje, prin care alimentarea deținuților se face de la etajul 0, cu ajutorul unei platforme. Cred că în limba română era mai inspirată o denumire precum „puțul”, dar na, iarăși este o chestie de gust, poate. Bun, să revenim la acțiune. În fiecare celulă sunt câte doi „prizonieri”, aceștia având la dispoziție două minute pentru a mânca din ceea ce se găsește pe platformă.

Având în vedere că v-am promis că nu vă dau „spoilăre”, vă mai spun doar un simplu aspect. Platforma pleacă încărcată cu mâncare de la etajul 0, iar jos – nu vă spun cât de jos – ajung doar tacâmurile și paharele goale.

În această perioadă, perioadă în care concetățenii noștri au golit aproape toate magazinele de făină, drojdie, zahăr sau alte produse, acest film le-ar transmite un mesaj direct și concret. Sper să vă uitați la film, că merită (da, spun că merită, nu că „se merită”). Filmul se găsește pe Netflix sau, pentru cei cu puteri nebănuite și cu alte îndeletniciri, pe alte site-uri mai puțin „oficiale”.

Vizionare plăcută! #StațiAcasă #Responsabilitate #Solidaritate

Sursă imagine: posterspy.com

Lasă un răspuns