12 aprilie 2020

Cultură la ceas de izolare…

Acum câteva zile căutam niște canale de youtube la care să mă uit în această perioadă. Îmi place să citesc, îmi plac cărțile, dar în această perioadă nu am o stare care să mă îndemne să citesc, deși unele titluri stau la coadă, așteaptă să le „parcurg” atent.

Am găsit contul de youtube al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara. Vineri, 10.04.2020, au difuzat „Hamlet”, acest spectacol dovedindu-se a fi unul magic, cel puțin pentru mine. Pe scenă au fost prezenți și cei din trupa Subcarpați (Bean MC și Vali Umbră). Spectacolul încă mai poate fi urmărit (până pe data de 01.05.2020 – valabil pentru toate spectacolele publicate pe canalul de youtube al TNT) accesând linkul https://www.youtube.com/watch?v=5FnqcGnscnI. Azi, 12.04.2020, se va difuza spectacolul „Sarea în bucate”. O prezentare a spectacolelor care vor fi transmise în mediul online găsiți pe http://ro.tntimisoara.com, tot aici găsiți ziua și ora la care ele se vor difuza. Spectacolele sunt gratuite.

O altă instituție care pune la dispoziție înregistrările unor spectacole este Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani. Aici am observat că spectacolele nu se pot urmări și după încheierea „premierei”, acestea se pot urmări doar live. Ieri, 11.04.2020, aceștia au difuzat piesa „NĂPASTA”, urmând ca azi să difuzeze o înregistrare din spectacolul „Capra cu trei iezi”. Experiența a fost una plăcută, doar că sunetul înregistrării a fost puțin „alterat” de către public, dar se poate trece peste acest mic inconvenient. Detalii despre următoarele spectacole puteți să găsiți pe https://tdids.ro. Spectacolele sunt gratuite.

Pentru cei care au gusturi mai „rafinate”, Opera Națională București pune la dispoziție înregistrările anumitor spectacole, iar acestea vor putea fi accesate pe toată perioada difuzării, nu și după aceea. Următorul spectacol difuzat de către ONB va avea loc mâine, 13.04.2020, ora 18:30. Pentru mai multe detalii accesați http://operanb.ro. Spectacolele sunt gratuite.

Pentru cei care vor să consume cultură în alte limbi, Opera de Stat din Viena pune la dispoziție anumite spectacole. Unele dintre spectacole sunt gratuite, iar altele sunt contra cost. Detalii găsiți pe https://www.staatsoperlive.com.

Pentru cei care vor să „călătorească” peste Ape mari, Opera Metropolitană din New York difuzează, de asemenea, spectacole în mediul online. Pentru mai multe detalii accesați https://www.metopera.org.

Astea Ziind Fise, nu vă pierdeți timpul uitându-vă doar la lucruri de pe youtube sau tik tok, aruncați un ochi și pe recomandările de mai sus. Dacă voi aveți și alte recomandări, cu atât mai bine, le aștept în secțiunea de comentarii sau în privat.

Sursă imagine: viziteazaalbaiulia.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *