5 mai 2020

Evaluările on-line în Învățământul Superior…

Secolul XXI, mileniul trei – deceniul trei (pentru cei care încă sunt convinși că la anul se schimbă deceniul).

Link videoclip: https://www.facebook.com/vdsromania/videos/694638374602953/

„Ce e așa greu să-l pui într-un punct?”

În acest videoclip vedem cum incompetența unui cadru didactic este ridicată la rang de artă. Din datele pe care le dețin, este vorba despre „pregătirea” unui examen de la politehnică (studentul menționează asta), iar eu sunt mai mult decât convins că nu este vorba despre Politehnica Timișoara.

Problema cadrului didactic este legată de faptul că studenții nu sunt cinstiți, nu că studenții, în urma acelui examen, s-ar putea să nu rămână cu nimic, mai ales după o așa experiență.

„Citiți și voi că trebuie înregistrat…”

Da, trebuie înregistrat. Dar înregistrarea se face în ideea că trebuie să se verifice că studentul din fața ecranului este studentul înregistrat la respectivul program de studii (ca o confirmare), nu în ideea de a vedea dacă și cât copiază.

Cadrul didactic, în loc să fie preocupat de a găsi o metodă de evaluare eficientă (vezi examenele la care se dau probleme de rezolvat, acolo dacă se schimbă două date sau unități de măsură deja ai alte rezultate!) și „atractivă” pentru studenți, el face pe polițistul. De ce? Pentru că asta a învățat el la pregătirea psihopedagogică, să facă pe polițistul (!) Această gândire este pur, dar pur românească și nu duce niciunde. Oricum, notele primite nu prea reflectă realitatea, dar nu, nu poate trece peste orgoliul lui. Ceea ce face acest cadru didactic, în opinia mea, este o încăpățânare, iar încăpățânarea nu denotă prea multă înțelepciune, ca să fiu blând în exprimare.

Domnilor/Doamnelor cadre didactice, preocupați-vă ca studenții să aibă acces la RESURSE EDUCAȚIONALE, resurse pe care dumneavoastră să le puneți la dispoziție, preocupați-vă ca studenții să înțeleagă ceva din acele resurse, preocupați-vă să veniți cu metode noi de explicare, preocupați-vă să nu trimiteți studenților același curs, interminabil, în format .pdf, ci mai mult de atât, ultimul dar nu cel din urmă, vă rog să vă preocupați să faceți întâlniri cu studenții (pe Zoom, pe Cisco, pe Skype, pe ce vreți dumneavoastră), nu doar să le trimiteți niște cursuri ca mai apoi să spuneți că le stați la dispoziție prin e-mail (apropo, este „e-mail”, nu „email” și nici „mail”).

Astea Ziind Fise, sper să înțelegem ceva din această necesitate, din necesitatea de a susține examenele în on-line, deși am înțeles (din presă) că studenții unor universități ar urma să susțină și examene față-în-față.

Sursă imagine: www.pxhere.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *