30 mai 2020

Ți-ai redactat singur lucrarea de licență?

Acest mesaj (cel din poză) îmi apare, ca reclamă, în fiecare an. În fiecare an facebook decide să-mi arate acest mesaj, pentru mine, dezgustător. Bine, facebook face bani din afișarea lui, pe cei de acolo nu-i deranjează, dar pe mine mă deranjează. Nu mă deranjează pentru că m-ar afecta direct, dar este „strigător la cer”.

Știm cu toții ce ar însemna această „redactare”. Nu ar însemna/nu înseamnă doar „tehnoredactare”, ci crearea unei lucrări de licență. Este destul de putred acest măr, iar unii apelează, cu mare încredere, la astfel de servicii.

În primul rând, s-ar putea să-ți „redacteze” o licență îndoielnică și slabă din punct de vedere calitativ. Tu ți-ai asuma acest risc? Nu știu ce să spun, dar am auzit și eu despre cazuri în care studenții (că încă nu erau absolvenți) au „solicitat” ajutorul unora care se ocupă cu astfel de servicii.

În al doilea rând, ce ai avea de câștigat dacă ai apela la un astfel de serviciu? Doar o diplomă pe care scrie ceva, dar nu și cunoștințe, cunoștințe care să te departajeze față de „oponenții” tăi de la un interviu de angajare.

Puzderia de universități, undeva pe la 89, private și de stat, a făcut ca diploma să nu mai aibă o importanță, ci să fie considerată „biletul de intrare”, ceea ce nu este neapărat rău. Ceea ce este rău, este faptul că unii nu dau mai deloc pe la facultate, dar se trezesc (după câțiva ani) absolvenți, absolvenți posesori de diplome.

Nu este o rușine să lucrezi, este chiar o onoare. Dar dacă tu ai studiat într-un domeniu „X” dar după absolvire te angajezi pe post de casier la Profi, Carrefour, Lidl, Kaufland (ca să nu mă acuze cineva că fac reclamă), asta ar trebui să-ți dea de gândit. Și nu, nu merge aia cu „nu te ia nimeni”, că alea sunt abureli. Te „ia oricine” dacă ai cunoștințe și dacă știi, în general, să lucrezi în echipă. Companiile din anumite domenii nu mai cer, „ca odată”, ca absolvenții să fie niște genii care știu totul, ci niște oameni care au disponibilitate, care vor și sunt capabili să învețe, practic să evolueze.

Aici mai sunt și alte probleme. În afară de faptul că unii absolvenți nu au depus vreun efort măreț ca să termine facultatea, sunt și studenți/absolvenți care nici măcar nu știu să folosească pachetul Office. Știu că pe la matematică/fizică se scriu licențele în alte programe, dar „grosul” se tehnoredactează în pachetul Office. Ei, să revenim. Când tu n-ai habar să setezi o margine de 2 cm sau să scrii pe „heading-uri”, dar tu ai terminat o facultate, oricare ar fi aceea, cred că ești un „analfabet funcțional” în ceea ce privește tehnica, iar de tehnică avem nevoie. Când tu preferi să scrii un referat de mână, tocmai pentru că nu ai habar să-l scrii în Word, din nou, ai o mare problemă. Probleme ar mai fi, dar nu vreau să plictisesc pe nimeni.

Totuși, mă bucur, dacă pot spune așa, că aceste mesaje se adresează doar persoanelor care au de redactat lucrări de licență, nu și celor care au de redactat proiecte de diplomă (sper că n-am fost prea răutăcios), deși nici proiectele de diplomă nu sunt străine acestor practici.

Astea Ziind Fise, scrie-ți singur lucrarea de licență, proiectul de diplomă sau disertația. Învață să scrii în Word, învață să scrii, cât de cât, corect și, foarte important, cu diacritice. Te rog să nu uiți un lucru: DIPLOMA ÎȚI SERVEȘTE DOAR CA „BILET DE INTRARE” ÎN CADRUL UNUI INTERVIU DE ANGAJARE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *