3 iunie 2020

Ne relaxăm și noi puțin?

Ziua Copilului a venit cu anumite măsuri de relaxare. Cea mai importantă măsură, pentru majoritatea oamenilor, a fost ceea care permite accesul la terase, cum s-ar spune. Na, dar și asta a venit cu mai multe „restricții” sau limite, depinde cum le numim. Prin urmare, regulile sunt cam așa: minimum 2 m între doi ocupanți de scaune de la mese diferite, triaj observațional, dar și măsurarea temperaturii, la intrare, iar dacă cineva tușește sau are alte afecțiuni respiratorii ș.a.m.d., nu îi este permis accesul pe terasa respectivă. Avem maximum patru persoane la masă. Tot la acest capitol, cei de la terase ar trebui să „înregistreze” cel puțin o persoană de la masă, în sensul că trebuie să-i știe numele, în cazul în care pornește un focar, autoritățile să știe cum a pornit focarul, să găsească persoane posibil infectate ș.a.m.d. Și, cel mai important, ceea ce au uitat patronii de terase, persoanele de la aceeași masă trebuie să aibă un spațiu de cel puțin 1,5 m între ele (excepție fac persoanele care locuiesc la aceeași adresă). Da, da. Ați citit bine. Patronii de terase ar trebui să asigure 1,5 m între două persoane ocupante ale aceleiași mese. Ce nu înțeleg eu aici este următorul lucru: De ce avem voie patru persoane la o masă, dar circulația pe stradă ar trebui să se facă în grupuri de maximum trei persoane? Asta ori le-a scăpat decidenților, ori sunt plecați cu sorcova.

Ieri am mai citit și alte documente, astfel am aflat că avem niște „relaxare” și în domeniul culturii:

MĂSURI din 29 mai 2020

pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activităților în condiții de siguranță sanitară în domeniul culturii

În această „normă” se introduce un verb anume: „termometrizare”. Termometria = parte a fizicii care se ocupă cu măsurarea temperaturilor. Dar am căutat prin DEX 2016, prin DOOM2 și nici vorbă de acest verb, de verbul „a termometriza”. Poate-mi scapă mie ceva, na. Au zis că dacă avem „termometru”, clar avem și un verb care să descrie măsurarea temperaturii, astfel au introdus ei „termometrizare”. Pe acest considerent putem folosi și „rulelitizare” ca verb. De ce nu? Dacă avem o ruletă cu care măsurăm, clar facem o „rulelitizare”. Nu? Acum s-ar putea să vină unii să-mi spună că sunt termeni medicali ș.a.m.d. Bun, și ce? Termenii medicali nu trebuie să fie în DEX sau DOOM? Așa am mai auzit de la o absolventă de medicină despre „menstre”. Am căutat pe internet, clar, exista cuvântul. Pe dexonline nu mai spun, era fruntaș. Dar când l-am căutat în DEX sau DOOM, nici poveste de el. Așa că, haideți să nu inventăm cuvinte.

Din „norma” de mai sus am reținut că:

  • La muzeu sau la galeriile de artă ne măsoară temperatura, iar turul va dura maximum două ore;
  • La bibliotecă ne măsoară temperatura;
  • La librărie nu trebuie să ne măsoare temperatura (am observat că era doar triajul observațional menționat);
  • La accesul în cadrul unor evenimente (concerte, spectacole de stand-up, piese de teatru ș.a.m.d.) în aer liber, persoanelor li se măsoară temperatura, li se asigură 2 m pentru distanțare socială, iar evenimentele vor dura maximum patru ore, cu o limită de maximum 500 de persoane.

La toate evenimentele de acest gen (cele din domeniul cultural), în toate spațiile publice închise și în mijlocul de transport în comun trebuie să purtăm, obligatoriu, mască. În alt Ordin scrie că masca se poartă pe nas și pe gură, nu în buzunar, cum i-am mai auzit pe unii.

S-a dat drumul și la „plajă”, dar cu aceleași măsuri ca la terase: 2 m între două „prosoape” sau șezlonguri. Mai sunt și altele, dar nu am vrut să vă mai plictisesc.

Astea Ziind Fise, haideți să bem o bere la terasă!

Sursă imagine: www.renașterea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *