20 august 2020

„Condamnați politic” sau „condamnați politici”?

Am văzut un videoclip în care eram încurajați să scriem „condamnați politici”, prin urmare, am vrut să văd care este varianta corectă: „condamnați politic” sau „condamnați politici”. În acest sens, am trimis un e-mail către Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti”, căci specialiștii de acolo sunt „cei mai în măsură” să ne spună „cum se scrie” corect. Prin urmare, am aflat că ambele variante sunt corecte, dar în contexte diferite. Mai jos aveți răspunsul pe care l-am primit de la instituția menționată anterior:

Stimate domnule Pavel-Mihai Nițuică,

Diferența dintre condamnați politic și condamnați politici este că în primul caz politic este un adverb care determină (sau trebuie să determine) un adjectiv, iar în al doilea caz politic este un adjectiv acordat în gen, număr și caz cu substantivul determinat, adică condamnați.

Prin urmare, formularea condamnați politic este corectă atunci când condamnați este adjectiv (caz în care politic este adverb, deci invariabil, fiindcă determină un adjectiv), de pildă, în următorul context: „Au fost eliberați toți tinerii condamnați politic” sau „Au fost eliberate toate persoanele condamnate politic”. În schimb, formularea condamnați politici este corectă când condamnați este substantiv (caz în care politic este adjectiv și se acordă cu substantivul determinat), de exemplu, în contextul: „Unii condamnați politici au decedat” sau „O condamnată politică a intrat în greva foamei”.

În concluzie, atunci când utilizarea unor cuvinte precum condamnat sau altele similare: deținut, arestat, refugiat, asistat, bolnav etc. este clar substantivală, acestea trebuie să fie determinate de un adjectiv acordat, nu de un adverb.

Din cauza măsurilor anti-Covid și a perioadei de concedii nu se poate semna o adresă cu acest răspuns decât după 1 septembrie. Mulțumim pentru înțelegere.

Cu stimă,

Ana-Maria Barbu, CS I

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *