22 septembrie 2020

Aroganța din unele cazane pe patru roți

Ieri am fost la Arad și am văzut o imagine care mi-a inspirat milă și nu doar atât.

Eram la semaforul de la Kaufland – Vlaicu și așteptam să se facă „verde” pentru pietoni, eu fiind pieton de când mă știu, deși am permis de conducere de peste cinci ani.

Cu noi la semafor stăteau și doi tineri, dar ei erau într-un automobil marca Volkswagen (era destul de vechi și arăta destul de rău – neîngrijit) aceștia așteptând tot culoarea verde a semaforului. Nu am văzut bine ambii pasageri, nici nu m-a interesat, dar pasagerul din dreapta mi-a sărit în ochi, la figurat.

În partea dreaptă stătea o domnișoară destul de tânără, domnișoară care ținea cotul pe geam, iar în mână avea o țigară. Ținea acea țigară de parcă ea ar fi etalonul aroganței pe Pământ și părea că are o atitudine de „Ieși de aici, săracule!”. Să spunem că asta i se poate întâmpla oricui, dar povestea nu se termină aici. Ambii pasageri aveau geamurile portierelor coborâte și din automobilul respectiv duduia, efectiv, o manea. Nu știu, nu pot să spun ce manea, dar ceva ce era destul de stânjenitor, cel puțin, pentru mine.

Când am văzut imaginea respectivă, după ce am asociat-o cu aroganța persoanei din dreapta și cu poluarea fonică de care am avut parte, m-a cuprins mila. De ce? Este simplu. Am căutat (pe un site de profil) un automobil asemănător cu acela, iar sugestiile au început să-mi apară începând de la ~ 800 de euro. Bun. Unde vreau să ajung cu asta? Vreau să ajung la faptul că unii sunt aroganți și se cred „cineva” dacă și-au cumpărat un coteț pe patru roți, o rablă produsă în anii `90, și îi tratează pe restul participanților la trafic ca fiindu-le inferiori lor. Adică, respectiva persoană chiar se credea cineva în acea postură, asta prin faptul că stătea cu cotul pe geam și asculta manele la maximum, silindu-ne și pe noi să le auzim, nu să le ascultăm, căci nu era cazul. Și nu, nu vreau să aud păreri de genul „Dacă doar automobilul respectiv și l-au permis.”, eu înțeleg, dar dacă am avea fiecare câte un automobil de acela cred c-ar lua-o Pământul razna, sincer. Adică, dacă nu-ți permiți ceva, nu cumpăra! Există bicicletă, trotinetă și așa mai departe, dar majoritatea dintre noi nu au – încă – educația necesară conștientizării acestor aspecte. Nici nu era vreo piesă de muzeu, astfel încât să poți spune că arăta într-un fel și este „de colecție”, ci era un cazan, efectiv, dar care avea un „castofon” de pe care urlau manele în draci.

Repet, nu doresc să spun că este vreo greșeală că ei ascultau asta, ci greșeala lor a fost faptul că ne-au silit pe noi să auzim ceea ce urla ăla în boxe. Fiecare este liber să asculte ce vrea el și nu trebuie judecat dar, pur și simplu, poate face asta atâta timp cât nu-mi creează mie sau altora un disconfort.

Prin urmare, dragi tineri care vă plimbați cu automobile de ~ 800 de euro ascultând manele (sau orice alt gen de „muzică” extremist) și țineți cotul pe geam (la fițe), să vă gândiți în acele momente că:

  1. sunt persoane în această lume care au telefoane mult mai scumpe decât cazanele voastre, iar aroganța voastră nu este justificată;
  2. sunt persoane care au perechi de încălțăminte care sunt mai scumpe (preț/pereche) decât cazanele voastre;
  3. sunt persoane care au geci sau alte obiecte de îmbrăcăminte mai scumpe decât, repet, cazanele voastre etc.

Prin urmare, vă rog frumos, schimbați-vă atitudinea! Cum s-ar zice: Nu vă mai comportați de parcă voi ați pus coada la prună, că nu este deloc așa!

Astea Ziind Fise, poate devenim și noi puțin mai realiști, poate nu mai silim alte persoane să asculte poluarea noastră fonică și poate devenim puțin mai prietenoși cu natura, renunțând la achiziționarea automobilelor la mâna a șaptea! Decât să ne cumpărăm un automobil la mâna a șaptea, mai bine ne „cumpărăm” puțină decență și puțin respect față de cei din jur.

Sursă imagine: www.trash.taxi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *