26 septembrie 2020

Mâine vor avea loc alegerile locale…

În toată țara: în fiecare comună, oraș și municipiu (tot oraș, da’ mai mare – cel puțin în teorie) se vor alege persoanele care le vor conduce în următorii patru ani. Prin urmare, fiecare poate vota în comuna, orașul sau municipiul pe care-l are trecut în cartea de identitate ca domiciliu, o’ în localitatea în care are viză de flotant. Practic, dacă în cartea de identitate ai domiciliul în municipiul Arad, nu vei putea vota în Timișoara. Vei putea vota în Timișoara doar dacă ai viză de flotant.

Cum este cu aceste vize de flotant? Păi, este greu. De ce? Pentru faptul că mulți stau în alte localități decât cele de domiciliu, dar nu-și fac viză de flotant. De ce nu-și fac? Deoarece li se pare o durere de cap sau din cauza faptului că nu au unde. Foarte multe persoane locuiesc în alte localități decât cele de domiciliu, ilegal, oarecum. De-asta vedem orașe în care ni se pare că locuiesc foarte multe persoane, deoarece sunt persoane care locuiesc fără forme legale, adică nu figurează ca locuitori ai respectivului oraș, ci ai localității în care au domiciliul în cartea de identitate. De-asta București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și alte orașe sunt mult mai aglomerate decât ar trebui să fie conform evidenței populației, pentru că multe persoane locuiesc în ele fără forme legale.

Locuiesc în Timișoara de aproape patru ani, fac patru ani în 18 octombrie, dacă-mi aduc bine aminte. Dar niciodată n-am locuit cu forme legale, iar în acest timp am schimbat două „reședințe” deja. Cum se face asta? Păi, se face. Haideți să vă spun o poveste: Proprietarii de locuințe nu prea fac contracte de închiriere, ori dacă fac, le fac pe o perioadă scurtă, ori le fac așa, de ochii lumii, asta ca să nu plătească taxe la ANAF. Că… de ce să plătești taxe, dom’le? Dacă iei 230 de euro pentru o garsonieră, de ce să le dai și șnapanilor ălora taxele? Nu mai bine bagi toți banii în buzunar?! Și-așa sunt bani puțini, nu sunt mulți (!) Cam asta este gândirea.

Așa a fost și-n cazul meu. Unde am stat prima dată cu chirie, nici nu am avut contract, nimic, nimic. Unde stau în acest moment, am avut un contract pe trei luni, apoi nu am mai avut contract și nici în acest moment nu am. De ce? Nu știu. Dar știu că dacă n-am contract, mă poate da afară oricând, eu neavând prea multe pârghii pentru a riposta în acest caz.

Știind că urmează alegerile locale, locuind în Timișoara de aproape patru ani, am zis să-mi fac viză de flotant aici, să votez aici, căci așa mi se pare normal. Nu mi se pare normal să votez în Arad, în condițiile în care eu mai locuiesc acolo doar în cartea de identitate. Ce să vezi? N-am reușit. Am așteptat toată vara ca să-mi fac viza de flotant la cămin, căci se putea, dar din cauză că primele săptămâni vom face ore on-line, universitatea a permis doar anumitor studenți să-și facă cazare în cămine, iar eu nu mă încadram în vreo categorie care necesita „urgent” cămin. Prin urmare, când am văzut că la cămin nu se poate face, am zis să apelez la proprietarul locuinței în care stau acum. Acesta a încercat puțin să mă convingă că dacă am altundeva posibilitatea să-mi fac viza de flotant, să mi-o fac. Eu i-am spus că vreau aici, că de-aia plătesc, să am un domiciliu „legal”. Nu?! Mi-a zis că-mi face un contract pe șase luni, contract cu care să-mi fac ulterior viza de flotant. Toate veștile se anunțau a fi bune, asta până am intrat pe site-ul primăriei Timișoara ca să-mi fac programare la evidența populației. În cadrul acestui serviciu sunt opt ghișee la care se fac astfel de programări în vederea eliberării vizei de flotant. Ei, niciun ghișeu nu mai avea un interval orar disponibil până prin 26 octombrie, sau ceva de acest gen. Practic, n-am reușit să fac nimic, nu am reușit să-mi obțin viza de flotant.

Dacă nu mă înșel, viza de flotant se face/se poate face dacă locuiești la un domiciliu distinct – față de cel din cartea de identitate – pentru o perioadă > 15 zile. Prin urmare, ca să nu riști o amendă contravențională, tu ar trebui să-ți faci forme legale de a locui la respectivul domiciliu. Dar dacă eu intru pe site-ul primăriei și mă pot programa abia peste o lună și ceva la evidența populației, cum pot să nu încalc legea?

Prin urmare, acum sunt nevoit, din nou, să votez în Arad, în orașul în care nu mai locuiesc de patru ani. Țin să-i mulțumesc statului român pentru asta, este magnific, este ceva ce cu greu pot descrie, este exact ce mi-am dorit să fie (!) În Timișoara am urmărit campania electorală și eram decis cui voi oferi votul, dar degeaba, că statul mi-a schimbat ecuația. Acum a trebuit să caut planele manageriale (cum ar spune unii) ale candidaților din Arad, să le citesc pe toate, să mai caut informații prin presă, apoi să mă decid pe cine să votez. M-am documentat, pot spune că sunt decis, știu cui voi oferi votul meu. Dar mi se pare bizar să votez în Arad, dar și mai bizar mi s-ar părea să nu votez deloc, deci trebuie și vreau să-mi exercit dreptul.

A mai rămas ceva de spus? Da… În cazul în care stați cu chirie, faceți-vă forme legale de locuit. În lipsa unui contract, majoritatea proprietarilor profită de „naivitatea” chiriașilor și îi pot evacua peste noapte sau așteaptă să mărească chiriile, chirii care deja sunt prea mari, dar parcă ei trăiesc pe altă planetă.

Astea Ziind Fise, du-te mâine la vot! Votează! Pune ștampila pe cine consideri tu că este mai competent, mai corect, mai onest, mai muncitor și mai sincer. Pune ștampila în urma unei documentări, nu vota pentru ulei sau pentru bani, că am auzit că unii candidați oferă și bani pentru ca cetățenii să voteze cu ei.

P. S.: În caz că vrei niște flori, să ai mare grijă la trandafiri, am auzit că au spini care te pot înțepa rău de tot!

Sursă imagine: www.adjud.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *