27 septembrie 2020

Am votat…

În dimineața acestei zile, 27.09.2020, am fost să votez. M-am trezit la ora șapte, la ora zece fără ceva eram în Arad, implicit în secția de votare la care sunt arondat de când am împlinit vârsta legală pentru a vota. Tot procesul a durat, cu tot cu deplasarea Arad – Timișoara (și retur) aproximativ patru ore, adică o nimica toată pentru un scop atât de important pentru noi, pentru viitorul localităților și pentru dezvoltarea acestora.

Am votat, cum am mai spus, în același loc în care am votat încă din 2014 și până în prezent, la Grădinița Nr. 8 din Arad. Am mers acolo, nu era prea mare agitație, erau patru persoane înaintea mea. Am intrat în curtea secției de votare, am fost „termometrizat”, mi s-a oferit dezinfectant, m-am dezinfectat, am intrat, mi-am așezat actul de identitate în suportul tabletei, apoi l-am luat și am mers cu el să semnez. Acolo am lăsat, din nou, cartea de identitate, am semnat (cu pixul meu, deși mi s-a oferit pix), am luat ștampila, cele patru buletine de vot și am mers în cabină. Un singur aspect mi-a displăcut: cineva mi-a lipit autocolantul care atestă că am votat pe cartea de identitate, deși trebuia să fac singur asta. Fapta era consumată, era deja lipit când am ieșit din cabină, deci nu mai aveam ce să fac.

Stăteam în cabină și citeam buletinele de vot. Din cabina ce se afla în stânga mea se auzea – vorbind tare – o voce feminină: „Unde să pun io ștampila acum?”, o voce de bărbat, bărbat care se afla cu respectiva persoană în cabină, îi spune: „Păi, acolo! … unde am vorbit. Pe PSLC (Platforma Social – Liberal – Creștină)! Sunt ai noștri, sunt PSD-ul.” – Doamna avea nevoie de asistență, era vizibil că avea nevoie de însoțitor dar însoțitorul, din punctul meu de vedere, și-a depășit „atribuțiile”. Așa s-a mai adunat un vot, încă unul, încă unul și-ncă unul și poate iar ne alegem cu buchetul de trandafiri pentru patru ani. Parcă aici, în Vest, lumea este mai citită în materie de politică (cu toată modestia) și mai votează și în urma unei analize amănunțite a candidaților, nu votează ce le spune unul și altul. Astfel, în orașele mari din Vest n-am mai avut parte de trandafiri de mulți ani – norocul nostru… sau nu. Nu am ceva cu un anumit partid politic, dar am anumite reticențe în ceea ce privește anumite metode de a-și atrage electorat, iar asta mă neliniștește teribil încă de când vedeam tricourile cu „FALCĂ 8” și „Dorel Căprar, noul primar!” – drept urmare, mi-au rămas adânc întipărite în memorie. Reprezentanții altor partide (PMP, USR PLUS și altele) au încălcat legislația și au făcut campanie electorală cum au vrut ei, ignorând Hotărârea de Guvern despre care am mai vorbit, cred că acum o săptămână – două. Deși toți au greșit, pe cineva trebuie să alegem. Nu?! Trebuie să vedem care au făcut mai puține măgării și care sunt mai competenți, mai onești, mai deschiși dialogului, iar votul nostru ar trebui să se îndrepte spre acei candidați.

Așa cum au mai spus și alții, orice vot contează! Dacă 3000 de persoane, la nivel local – în cazul unui oraș mare, decid că votul lor contează, s-ar putea să încline balanța înspre un candidat mai bun, mai onest, mai activ, mai deschis dialogului, mai competent și mai corect în comparație cu un altul, care se bucură de lipsa persoanelor documentate de la urne.

Astea Ziind Fise, du-te la vot! Să știi că la tine mă uit, tinere! La cel care ești în lista mea și ai zis că votul tău nu contează, deși te înșeli. Au mai rămas cinci ore în care poți să-ți exerciți dreptul, drept pentru care unii, deși pare clișeic, și-au dat viața!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *