30 septembrie 2020

Un partid, doi candidați – cum să pierzi o primărie de municipiu

USR și PLUS (PLUS – deoarece este un acronim – că am tot văzut persoane care scriu „plus” sau „Plus”) au fuzionat pe data de 15 august 2020. Asta înseamnă că Alianța USR PLUS a devenit, practic, un singur partid. În regulă, poate nu a venit hotărârea judecătorească, dar ei sunt un singur partid în acest moment.

Bun, odată clarificată această speță, să trecem la subiect. La alegerile locale din 27 septembrie 2020, în aproape toate municipiile, candidații pentru funcția de primar pe care i-a susținut USR sau PLUS (căci aceste două partide formau o alianță până la fuziune), au candidat din partea Alianței USR PLUS, excepție face un municipiu din Valea Jiului. În municipiul Vulcan au fost opt candidați care s-au „bătut” pentru funcția de primar, dar niciunul dintre ei nu a candidat ca independent, fiecare fiind susținut de către un partid.

Mă uitam peste rezultatele parțiale ale alegerilor din Valea Jiului, zonă în care se simte un puternic miros de trandafiri, cu excepția municipiului Petroșani. Nu că în Petroșani s-ar mișca lucrurile mult mai bine, dar culoarea politică este alta. Astfel am văzut că în municipiul Vulcan au fost opt candidați pentru fotoliul de primar, iar doi dintre aceștia au fost susținuți de către partidele care formau Alianța USR PLUS, adică USR și PLUS. În fiecare municipiu au mers cu câte un candidat comun sau cu câte un candidat (fie de la USR, fie de la PLUS), aici s-au gândit că nu au nevoie de o șansă în plus, că pot câștiga primăria chit că-și fac concurență și-și vor împărți voturile, ambele partide adresându-se aceluiași electorat.

Rezultatul alegerilor este următorul, ordinea este descendentă, în funcție de numărul de voturi obținute/candidat:

  1. MERIȘANU Cristian – Ion (PRO România) – 2189 de voturi;
  2. BARBU Pompiliu (PSD) – 1970 de voturi;
  3. MARINESCU Dan – Constantin (USR) – 1949 de voturi;
  4. ANGHEL Dănuț (PNL) – 728 de voturi;
  5. STOICA Angela (PPU [SL]) – 443 de voturi;
  6. SURULESCU Iosif – Dan (ALDE) – 321 de voturi;
  7. GOVOR Vasile – Florin (PLUS) – 291 de voturi;
  8. MATEI Ștefan – Radu (PMP) – 290 de voturi.

Conform voturilor obținute, pe primul loc se situează candidatul PRO România, pe locul doi candidatul PSD și pe locul trei se află candidatul USR. Ultimul candidat fiind cel susținut de către PMP, iar penultimul loc îi revine candidatului susținut de către PLUS.

Diferența dintre locurile unu, doi și trei este foarte mică și, dacă facem un calcul scurt, pur matematic, observăm că dacă Alianța USR PLUS îl susținea doar pe MARINESCU (pe site-ul USR PLUS așa apare, ca fiind singurul candidat) pentru fotoliul de primar al municipiului Vulcan, probabil acesta câștiga alegerile. Dacă adunăm voturile candidatului susținut de către USR – 1949 – cu voturile candidatului susținut de către PLUS – 291, rezultă un număr de 2240 de voturi, cu 51 de voturi mai multe decât cele strânse de către candidatul PRO România. Știu că este un calcul pur matematic, fără să se țină cont de faptul că poate unii alegători se pierdeau pe drum sau votau cu alți candidați dar, în aceste condiții, partidul USR PLUS mai putea câștiga un municipiu, cântărind foarte mult în diversificarea culorii politice aflate la conducere în Valea Jiului.

Astea Ziind Fise, în viață nu este bine să vă gândiți doar la ascensiunea personală, căci riscați să nu câștigați faima după care tânjiți și chiar să pierdeți până și puținul avantaj pe care-l aveți!

Imaginea a fost extrasă și prelucrată din procesul verbal privind centralizarea voturilor, constatarea rezultatului alegerilor și atribuirea mandatului de primar la alegerile locale din data de 27 septembrie 2020 a municipiului Vulcan, document ce poate fi consultat accesând linkul https://prezenta.roaep.ro/locale27092020.

P. S: Am decis să scriu acest articol deoarece mi s-a părut fascinant cum un partid s-a sabotat singur dar, probabil, și altele au mai făcut-o.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *