5 octombrie 2020

Concurs desprins din Evul Mediu

Ieri am intrat pe tion.ro ca să mai citesc și eu niște știri, căci la TV nu mă uit. „Derulez” printre știri, pe unele le ignor, și ajung la știrea „La Timișoara va începe Festivalul Micilor”. Am zis s-o citesc și pe-asta.

Nu mare mi-a fost mirarea când am văzut că este organizat și un concurs. Ce am citit, cred eu, este desprins din Evul Mediu. Concursul era numit „Câți mici poți mânca în 5 minute?” – un nume destul de previzibil. Măi, în 2020 mai există companii care să propună astfel de concursuri? Parcă îmi aduc aminte de emisiunile alea de pe la TV, emisiuni în care se mânca până la intoxicarea mâncăilor, dacă putem spune așa. Și, încă un aspect, de ce ai risca să faci o intoxicație, pentru o burtă de mici sau pentru o diplomă, o’ pentru 300 de lei?

De ce m-a „iritat” pe mine acest concurs? Păi, unul dintre motive îl regăsim undeva în copilăria mea…

Singura dată când am participat la un astfel de concurs, acesta era organizat de către mine și de către un verișor de-ai mei, iar miza era o bancnotă de 50.000 de lei. Aveam până-n șapte ani, din ce-mi mai amintesc, iar el este mai mare decât mine cu vreo cinci-șase ani. Ce trebuia să mâncăm? Mere. Erau niște mere de vară, unele foarte bune. Am mers și ne-am cules fiecare mere, apoi am trecut la devorarea lor. Nu mai știu câte mere am mâncat eu, nici câte a mâncat el, dar știu că mi s-a făcut rău și am început să am stări de vomă. Mă simțeam foarte rău, am vomat, dar nu a fost de ajuns, deci a fost nevoie să fiu transportat la cel mai apropiat spital pentru a beneficia de ajutor medical. Acolo am stat internat câteva zile, a fost o perioadă de care nu-mi aduc aminte cu drag, ci cu strângere de inimă.

Al doilea motiv este unul legat de educație. Desigur, nu toți beneficiază de o bună educație dar, din punctul meu de vedere, cine participă la un astfel de concurs – concurs în care își pune în pericol sănătatea – nu are o educație prea „aleasă” și tind să cred că este puțin naiv, asta ca să nu folosesc un sinonim mai dur. Aici vorbim despre adulți, despre oameni care răspund de faptele lor, nu de copii care nici măcar n-au mers în clasa I și, drept urmare, n-au discernământ. Tocmai de-asta ar trebui să fie mai responsabili și mai atenți la faptele lor, cât și la efectele provocate de deciziile pe care le iau.

În Evul Mediu se făceau – cu mai mult sau mai puțin succes – astfel de concursuri, dar eu cred că nu-și mai au rostul în mileniul III, în 2020. Tot din Evul Mediu avem scrieri care atestă că anumiți regi sau nobili mureau din această cauză: mâncatul excesiv. Da, acum a avansat medicina și nu mai este în stadiul de atunci. Dar de ce să dăm bătăi de cap unui medic atâta timp cât putem evita asta? În al doilea rând, de ce să ne riscăm sănătatea pentru o diplomă, un maț plin sau pentru 300 de lei? Nu cred că merită, dar asta este la latitudinea fiecăruia, nu sunt eu în măsură să decid pentru toți. Cert este faptul că există oameni care participă/ar participa la așa ceva, altfel nu s-ar organiza astfel de concursuri.

Astea Ziind Fise, consumați moderat, dragilor. Aveți grijă de sănătatea voastră! Nu merită să vă înjosiți pentru o diplomă sau pentru bunuri materiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *