8 octombrie 2020

Ascultătorii „de masă” ai rapului sunt și ascultători de manele?

Cu riscul de a supăra câțiva prieteni (cântăreți de rap) tot voi aborda acest subiect. Este un subiect „sensibil” pentru unii, de-asta cred că cineva se va supăra, da’ asta este viața, cum s-ar spune.

Am ascultat rap, și doar rap, timp de cinci – șase ani. În ultimii patru ani am început să mai ascult și alte genuri, că nu e bine să trăiești într-o bulă. Prin urmare, am început să ascult diverse genuri de muzică. Diversitatea în materie de muzică, și nu numai, este foarte benefică, consider că aduce avantaje și progres, în același timp.

Toate ca toate, dar încă n-am abordat titlul. Da, așa este. Majoritatea ascultătorilor de rap sunt și ascultători de manele. Asta nu este o problemă. Fiecare ascultă ce vrea, iar dacă asculți un gen de muzică nu înseamnă că trebuie să fii catalogat în vreun fel sau în altul. Poți asculta muzică clasică „la vedere” și după colț, când nu te vede nimeni, poate asculți un gen de muzică „blamat” de societate, de-asta nu este bine să catalogăm oamenii după genurile muzicale pe care le ascultă. Este drept că dacă asculți un gen de muzică pentru mult timp, începi să preiei – direct sau indirect – ideile și vocabularul celor pe care îi asculți.

Și în prezent ascult rap, dar sunt mult mai selectiv cu ceea ce ascult. Acasă am o colecție destul de mare de albume ale cântăreților sau trupelor care activează sau au activat în această nișă, am fost la sute de concerte de rap și consider că „știu ce vorbesc” vizavi de acest subiect. Majoritatea interpreților de manele fac dezacorduri și scriu greșit, iar parte din publicul lor îi văd ca exemple, astfel îi auzim și pe ei că vorbesc precum cei pe care-i ascultă. Mare parte dintre cântăreții de rap scriu greșit, dar nu fac dezacorduri. La fel ca în cazul anterior, și acești ascultători scriu, de multe ori, precum cei pe care-i ascultă. Prin urmare, chiar dacă publicul „de masă” al rapului nu este același cu publicul „de masă” al manelelor, acestea se aseamănă enorm. Ambele fac greșeli gramaticale (de ortografie), iar cel de manele și dezacorduri.

Dacă nu mă credeți pe mine, v-aș provoca să vă uitați în secțiunea de comentarii ale pieselor rap, apoi în secțiunea de comentarii ale unor manele, după aceea veți vedea asemănarea dintre aceste două tipuri de public. Sunt convins că publicul de manele este foarte larg, iar cel de rap este îngust, să spunem așa. Era o zicală, zicală cu care nu eram și nu sunt de acord nici astăzi, conform căreia 99% dintre români spun că ascultă manele și ceilalți 1% nu recunosc. Asta este, totuși, o poantă. Deși nu cred că 99% dintre români ascultă manele, sunt convins că cel puțin 75 – 80% ascultă, iar jumătate (poate sunt generos) dintre aceștia ascultă și rap.

Având în vedere că rapul se adresează unui număr mic de persoane, cântăreții de rap trebuie să trăiască din concerte, din albume și din articole de îmbrăcăminte vândute și așa mai departe. Ei nu-și permit luxul, de regulă, să scoată o piesă cu care să facă zeci de milioane de vizualizări pe youtube, apoi să trăiască din ea o vreme. Acest lux și-l permit doar  trupele consacrate, deși nici ele nu mai prea vând „ca odată”.

În „underground” se face abuz de conspirații și, de regulă, ascultătorii sunt mai extremiști, dacă putem spune așa. Deși am mers la sute de concerte de rap (concerte ale unor trupe consacrate sau underground, festivaluri ș.a.m.d.), doar la concertele rapperilor „underground” au existat bătăi. Nu știu, poate asta are vreo relevanță și poate că transmite ceva, dar nu știu ce anume transmite și nici nu vreau să lansez afirmații.

Astea Ziind Fise, ascultați ce genuri de muzică vreți voi, dar niciodată să nu faceți abuz. Înainte să luați de bun ce zic cântăreții prin piese lor, ar trebui să vă gândiți că și ei sunt oameni, iar ceea ce vă transmit sunt, fără dubii, niște opinii subiective.

Sursă imagine: www.amazonaws.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *