3 decembrie 2020

1 Decembrie cu Subcarpați

Îmi aduc aminte, cu destul de multă nostalgie, de primul album al trupei Subcarpați. Trupa a fost compusă (destul timp) din Bean MC și DJ. Limun. Erau niște momente tulburi, aș spune eu, pentru underground-ul din România și, drept urmare, DJ. Limun a luat-o pe alt drum, dacă putem spune așa.

Deși DJ. Limun era unul dintre, cred eu, cei mai talentați DJ-i din România, acesta s-a scurs, dacă putem spune așa, în partea necunoscutului iar în prezent mai nimeni nu știe ce mai face sau dacă mai cochetează cu muzica. Prin 2016 sau 2017 am mers la un concert în Daos (Daos este un club străvechi din Timișoara care s-a redenumit în „Capcana”, apoi a fost demolat…) și era și acesta prezent la respectivul concert. Am vorbit puțin, el a băut o bere, eu o apă plată (nu mai consum alcool la concerte de foarte mult timp), însă nu era în cea mai bună stare. Avea mai multe vânătăi împrăștiate pe față, dar n-am vrut să-l întreb cum le-a dobândit. De atunci nu l-am mai văzut și nici în mediul on-line nu m-am mai intersectat cu el.

Să revenim la oile noastre. În perioada respectivă au avut și niște evenimente împreună (Bean MC și DJ. Limun), unul dintre ele fiind la Radio Guerrilla și poate fi ascultat căutând „Concert Subcarpati @ GuerriLIVE Radio Session” pe YouTube. Din anumite motive YouTube-ul spune că „acest videoclip poate fi neadecvat pentru anumiți utilizatori”, deși nu pot înțelege ce poate fi neadecvat în el. În fine. Este un set interesant de melodii în respectivul concert, niște melodii care transmit o stare aparte, melodii care-ți trezesc un fior în corp.

Primul val de public care nu venea, neapărat, din underground și cu care s-a întâlnit trupa Subcarpați a fost în 2014. Pe albumul de atunci au avut niște piese care au făcut ca Subcarpați să se audă și în boxele celor care nu cochetau cu underground-ul, dar le plăcea ce auzeau. Al doilea val a venit în 2016, odată cu lansarea albumului „Satele Unite ale Balcanilor”, iar din acest punct Subcarpați, deși în underground, a devenit o trupă „mainstream”, ascultată de un public foarte mare. Drept urmare, în ultimii ani, trupa Subcarpați a fost prezentă la principalele festivaluri de muzică din România și a organizat unele dintre cele mai mari concerte din țară. 

Dacă ne uităm acum la trupa Subcarpați, putem vedea că doar pe scenă sunt de cel puțin trei-patru ori mai mulți artiști comparând cu câți erau în anul 2014 sau în 2016, asta neincluzând „oamenii care nu se văd”: persoanele care se ocupă de logistică, de sunet ș.a.m.d. Prin urmare, implicarea fiind foarte mare, ar trebui, în viziunea mea, să vină o susținere la fel de mare din partea publicului, asta deoarece publicul trupei Subcarpați este unul dintre puținele „publicuri” răsfățate, care au parte de artă pură, de un sunet aparte și, întotdeauna, de un show incendiar prin intermediul concertelor. Am avut ocazia să merg la multe concerte de-ale lor și nu pot decât să spun că au fost aparte, au fost unele dintre cele mai frumoase și mai energice concerte la care am participat vreodată.

Din păcate, văd foarte multe persoane care se bucură de muzica acestei trupe, o laudă foarte mult, dar nu vor s-o susțină în niciun fel. Nu spun că acea vizualizare de pe YouTube nu-i ajută, dar consider că nu este destul. Și, de multe ori, aceste persoane și când le ascultă melodiile prin intermediul YouTube, o fac având „adblock”-ul activat, ceea ce nu ajută în niciun mod trupa, ci doar pe individ, asta pentru că individul nu mai pierde timpul urmărind o reclamă sau nu scoate x lei din buzunar pentru a plăti un abonament premium.

Marți, 1.12.2020 – de Ziua Națională a României, trupa Subcarpați a făcut un concert extraordinar. Bineînțeles, concertul a avut loc în mediul on-line, așa cum ne-am obișnuit din cauza acestei situații ciudate, dar m-am simțit aproape ca atunci când eram în sală. Concertul a fost transmis pe YouTube și a fost foarte bine închegat, foarte bine pus în scenă, exact cum ne-au învățat, încă de la începuturi, membrii trupei.

În punctul de „maximă audiență” am fost undeva la peste 8000 de persoane care am ascultat concertul. Un număr imens, dar consider că, având în vedere ceea ce creează și cum creează acești oameni, ar fi loc și pentru „mai bine”. Doar că nu asta am vrut să spun, ci altceva. Unele dintre persoanele care am participat la concert am donat o sumă de bani prin intermediul platformei, dar nu a donat toată lumea, deci unii au participat gratis la un concert inedit. Dacă fiecare dintre cei 8000 de ascultători am fi donat un euro-doi sau 10 lei, cred că ajutam cu mult mai mult trupa.

Nu doresc să fiu „avocatul” cuiva, dar ar trebui să învățăm și noi, românii, că dacă ne place ceea ce face cineva: dacă ne place muzica pe care o creează cineva, dacă apreciem activitatea jurnalistică a cuiva sau a unui ONG/SRL, trebuie să învățăm să susținem acea persoană, acea trupă, acel ONG, acel SRL. De ce? Pentru că în acest mod persoana sau trupa respectivă, ONG-ul sau SRL-ul respectiv va putea să dedice mai mult timp activității pe care o face, tocmai pentru că nu va avea grija zilei de mâine. Să știți că este greu ca cineva să creeze artă „pe stomacul gol”, dragilor! Prin urmare, haideți să ne susținem artiștii preferați sau cauzele în care credem. Haideți să devenim cum ar trebui să fim, să ajutăm cum și cu cât putem, nu doar cu laudă.

Astea Ziind Fise, nu fiți susținători de duminică! Susțineți-vă artiștii preferați sau cauzele în care credeți. Cumpărați-le muzica, n-o mai descărcați de pe site-uri pirat, ci susțineți-i a.î. să poată crea artă în continuare, să nu se oprească niciodată din asta. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *