13 ianuarie 2021

TikTok-ul în România

Am înțeles (de la unii sau de la alții) că sunt „demn” de bătut cu pietre pentru că am cont pe TikTok. Nu prea sunt persoane „din bula mea” care să aibă cont, ori au și nu vor să recunoască. În fine. TikTok este o aplicație pe care oamenii, haideți să le spunem „tineri” și copii, încarcă videoclipuri și se „amuză” pe urma lor. Videoclipurile, dacă nu mă înșel, pot fi de maximum un minut și, mai nou (sau mai vechi), aplicația are și opțiunea de a intra live, live-ul nefiind condiționat de durată (poți sta live oricât – bănuiesc).

Mi-am făcut cont pe TikTok prin 2017 sau 2018, în perioada când altă aplicație de acest gen era „la putere”, MadLipz. Între timp, TikTok a „explodat” în așa fel încât majoritatea nici nu a auzit de MadLipz. Cealaltă aplicație era mai greoaie și puțin mai neprietenoasă, dacă pot spune așa, însă TikTok a rezolvat această problemă. Când mi-am făcut cont pe TikTok nu înțelegeam nimic din ceea ce se întâmpla acolo. Aplicația era în chineză (nu știu dacă avea suport în engleză, dar în română nici poveste) și am dezinstalat-o, căci nu prea aveam la ce să mă uit. Vedeam în aplicație doar videoclipuri din China și nu-mi propusesem să mă alimentez doar cu astfel de conținut.

Din 2019 am început să utilizez frecvent aplicația, tocmai datorită faptului că avea foarte mulți utilizatori (a devenit populară în SUA), și am început să mă revolt din cauza videoclipurilor care conțineau/distribuiau/încurajau mesaje agramate. O virgulă îți mai scapă, aia este, dar nu poți scrie „scrie-ti si voi an comentari ce parere aveti”. Când am văzut astfel de mesaje și de conturi care erau urmărite de zeci de mii de persoane, m-am gândit să iau „problema” în brațe și să încep să le „vărs cultură” în comentarii. Nu știu ce credeam eu în acel moment, însă metoda n-a funcționat. Foarte puțini înțelegeau ceea ce voiam să spun, prin urmare, am lăsat-o baltă după câteva săptămâni.

Având în vedere că pe TikTok este foarte mult conținut care te ține în fața ecranului, am decis să-mi fac o regulă de utilizare. Regula spune că intru pe el doar seara. Este o regulă pe care n-am încălcat-o niciodată. Intru pe TikTok înainte să mă pun să dorm, atunci când stau în pat. Nu spun că este bine sau nu, însă așa procedez eu.

Acum două zile am intrat pe TikTok și m-au vârât fix pe pagina „Pentru tine” (în română). În aplicație există două locuri, să le spunem așa, în care poți viziona conținut: „Urmărești” și „Pentru tine”. La „Urmărești” îți apar videoclipuri ale persoanelor pe care le urmărești și la „Pentru tine” îți apar videoclipuri pe care aplicația, în urma aplicării unui algoritm (un algoritm cam prost d.p.m.d.v.), ți le recomandă, considerându-le demne pentru tine (!). Nici nu am ignorat bine primul videoclip și deja mi-a apărut un prim live. Era o domnișoară care se uita la ecranul dispozitivului de pe care făcea live și nu spunea nimic amuzant sau util. Doar citea anumite comentarii și răspundea comentariilor care o interesau pe ea. Nu spunea nimic, nu avea niciun „haz”, ca să mă exprim ca unii care apreciază conținutul de acest gen. Singurul avantaj al fetei, dacă îi putem spune așa, era faptul că era drăguță. Asculta o muzică ce nu-mi place nici în ruptul capului: niște tobe, niște lălăială fără sens și multe răcnete. În aceeași seară am mai văzut, tot în categoria „Pentru tine”, vreo patru fete care făceau același lucru, adică nimic, și un domn (cel din poza anexată).

Fiecare cont descris mai sus deținea cel puțin câteva mii de urmăritori. Ce au văzut miile de oameni la respectivele persoane? Nu știu, dar nici nu-mi propun să aflu, am obosit să mai fac asta. Și, ca orice om care se respectă, am intrat pe toate acele conturi, am selectat „mai multe” și le-am blocat. De ce? De-aia!

Știu că multe persoane din „bula mea” spun că nu ai pe cine să urmărești pe TikTok, dar îi voi contrazice puțin. De foarte mult timp urmăresc niște canale (persoane) care încarcă videoclipuri interesante sau amuzante, cum ar fi: @gramaticademarti (cred că numele vorbește de la sine), @vera.mate (expune probleme din matematică și oferă soluții pentru rezolvarea acestora), @canaluldedinti (tot ce ține de „dentiție”), @diacritic_critic (citește texte fără diacritice– este foarte amuzant), @chemteacherphil (canal cu experimente științifice), @nilered (canal cu experimente științifice #2), @nicu_banea (un tânăr care oferă niște videoclipuri amuzante, satirice), @ovidiuivancu (profesor și scriitor), @idnedelcu (profesor de limba și literatura română) și câteva canale cu mâncare sau câini pe care nu-mi propun să le împărtășesc cu cineva.

Prin urmare, de noi depinde dacă acele canale/persoane (cele care fac live-uri fără să spună nimic în ele, cele care împart ură, cele care promovează idei îndoielnice ș.a.m.d.) vor fi băgate în seamă sau nu. Haideți să fim mai selectivi. Unii ar spune: „Domne’, dar ce ai cu oamenii? Se plictisesc și fac și ei live.” – probabil. Și eu mă plictisesc uneori, bănuiesc că și voi, dar nu intrăm live pe TikTok să spunem nimic, să bălim la secțiunea de comentarii sau să ne strâmbăm la cameră ca-n oglindă.

Astea Ziind Fise, dacă tot pierdem timpul pe TikTok, haideți să învățăm niște lucruri interesante într-un mod aparte, într-un mod captivant. Acordați credit persoanelor interesante, nu persoanelor aflate în antiteză cu acestea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *