Ieri, 7 noiembrie 2021, a avut loc finala PGL Major Stockholm 2021, eveniment desfășurat în capitala Suediei, compania organizatoare fiind Professional Gamers League (PGL), cea mai mare companie organizatoare de competiții în domeniul jocurilor video (esports) din România. Evenimentul dedicat jocului video Counter-Strike: Global Offensive – lansat acum puțin mai bine de nouă ani – este cea mai mare competiție desfășurată în ultimii doi ani, bineînțeles, LAN (off-line) și cu public.
Mii de îndrăgitori ai cunoscutului joc au avut șansa să trăiască emoțiile unei competiții desfășurate LAN, trăind experiențe deosebite, susținându-și echipa sau echipele favorite. Avicii Arena, locul în care evenimentul s-a desfășurat, a fost gazda miilor de îndrăgitori ai CS: GO-ului, biletele pentru Marea Finală epuizându-se înainte cu mai bine de o săptămână de începerea evenimentului.
Echipele ajunse în Marea Finală sunt Natus Vincere (Na’Vi), aceasta fiind una dintre cele mai îndrăgite echipe din istoria Counter-Strike-ului și G2 Esports (G2). Na’Vi i-a avut pe jucătorii Kirill „Boombl4” MIKHAYLOV, Ilya „Perfecto” ZALUTSKIY, Denis „electronic” SHARIPOV, cei trei fiind originari din Federația Rusă, dar și pe jucătorii ucraineni Valerii „b1t” VAKHOVSKYI și Oleksandr „s1mple” KOSTYLIEV, poate cel mai bun și cel mai iubit jucător profesionist de CS: GO din toate timpurile. De asemenea, G2 i-a adus pe scenă pe Audric „JaCkz” JUG și François „AmaNEk” DELAUNAY, aceștia fiind originari din Franța, pe Nemanja „nexa” ISAKOVIĆ, originar din Serbia, dar și pe Nemanja „huNter-” KOVAČ și Nikola „NiKo” KOVAČ, doi frați originari din Bosnia și Herțegovina, acesta din urmă arătând o formă foarte bună în turneul care tocmai s-a încheiat.
Bineînțeles, având în vedere că o astfel de transmisie necesită o infrastructură și un efort pe care unii dintre noi nici măcar nu și le pot imagina, pe parcursul evenimentului organizatorii s-au confruntat cu diferite inadvertențe, însă experiența și-a spus, în cele din urmă, cuvântul, PGL Major Stockholm 2021 fiind evenimentul care era așteptat de toată scena de Counter-Strike din lume de mai bine de doi ani. Acasă fiind, urmărind evenimentul prin intermediul platformelor Twitch (transmisia canalului PGL) și YouTube (transmisia comentatorului independent Paul „Werty” BOLOG), am fost plăcut surprins de modul în care evenimentele s-au desfășurat în sferturi, în semifinale și în finală, organizatorii aducând surprize de la o etapă la alta.
În seara de 7 noiembrie, la Marea Finală, trebuia să fiu prezent în arenă, aveam achiziționate două bilete, însă din cauza mai multor factori mi-a fost imposibil să particip la eveniment. Accesul în arenă a fost posibil doar pentru persoanele vaccinate, iar eu intenționam să particip la eveniment cu o persoană nevaccinată și, pentru sănătatea și siguranța acesteia, am decis să nu mai efectuăm deplasarea. De asemenea, în această săptămână sunt delegat în evaluarea externă a două domenii de studii universitare de doctorat din cadrul unei universități din România, fapt ce a dus la imposibilitatea deplasării mele în Suedia. Însă, cu toate acestea, îmi exprim dorința de a merge la un astfel de eveniment, cândva, în viitorul apropiat, deoarece doresc să trăiesc respectivele emoții live, în arenă, să pot să admir cum este jucat de către niște profesioniști singurul joc video pe care l-am jucat vreodată pe PC.
În anul 2015, în perioada sesiunii de vară a bacalaureatului, am descărcat și jucat prima dată Counter-Strike: Global Offensive, păcălit fiind de un coleg de clasă să mi-l cumpăr. Atunci credeam că am fost păcălit, însă acum sunt convins că n-a fost deloc așa. Cum am spus în rândurile precedente, este singurul joc video pe care l-am jucat, însă nu și singurul pe care l-am cumpărat. Am încercat să joc Grand Theft Auto V (GTA V), și Euro Truck Simulator 2 (ETS 2), și PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG), și League of Legends (LOL), însă niciunul dintre acestea nu a reușit să-mi stârnească interesul și plăcerea de a-l redeschide după ce l-am închis. Încă din anul 2017 am început să urmăresc meciurile pe care echipele românești de CS: GO le disputa în scena locală și internațională, prin intermediul lui Paul „Werty” BOLOG și apoi, în 2018, am început să-i urmăresc canalul de YouTube al lui Costin „Jaxi” VRÎNCEANU, la acea vreme fiind jucător profesionist în cadrul Nexus Gaming. Tot în 2018 am început să urmăresc, prin intermediul lui Paul „Werty” BOLOG, scena internațională de Counter-Strike, îndrăgostindu-mă de echipa Astralis. Din acel moment și până în prezent, am urmărit sute de meciuri din scena internațională, m-am bucurat și m-am întristat alături de jucătorii acestei echipe, însă cel mai dureros moment a fost marcat de despărțirea lui Nicolai „dev1ce” REEDTZ de echipa daneză, transferându-se la echipa suedeză Ninjas in Pyjamas (NiP).
Cu toate acestea, în cadrul PGL Major Stockholm 2021, Astralis s-a calificat în Legends Stage, însă jucătorii n-au mai putut găsi resursele necesare pentru a ține echipa în ultimele opt echipe rămase în turneu, având un dureros scor de trei înfrângeri și doar o victorie (1-3), scorul necesar pentru calificarea în sferturi fiind de 3-0, 3-1 sau, în cel mai rău caz, 3-2. După acest eveniment, Astralis deja a anunțat primele modificări în cadrul echipei, doi jucători și antrenorul urmând să părăsească echipa imediat după expirarea contractelor.
Marea Finală a fost câștigată de către echipa Ruso-Ucraineană Na’Vi, în detrimentul echipei G2, cu un scor general de 2-0. Prima hartă disputată a fost Ancient, aceasta fiind aleasă de G2, însă Na’Vi a învins G2 cu 16-11. A doua hartă disputată a fost Nuke, aceasta fiind aleasă de echipa din CIS (Commonwealth of Independent States), și a fost câștigată de către aceasta cu 22-19, după două runde teribile de „overtime”, G2 dorindu-și, cel mai adesea prin jocul lui Nikola „NiKo” KOVAČ, să forțeze harta cu numărul trei, însă echipa din CIS, prin Oleksandr „s1mple” KOSTYLIEV și Denis „electronic” SHARIPOV, opunându-se și impunându-se într-un final.
Astfel, Na’Vi a câștigat primul Major de când echipa a fost fondată, aceasta pierzând până în acest moment alte trei finale, în fața celor de la Envy (Cluj-Napoca, în 2015), Luminosity Gaming (Columbus, în 2016) și, în cele din urmă, în fața celor de la Astralis (Berlin, în 2019). De asemenea, Na’Vi a ajuns prima echipă din lume care a câștigat un Major (un titlu mondial) fără să piardă nicio hartă în tot turneul, eveniment care probabil anunță, mai mult sau mai puțin, o nouă eră, după era Astralis. După cinci ani de jucat în organizația din CIS, Oleksandr „s1mple” KOSTYLIEV a reușit să câștige primul lui Major din carieră, acesta câștigând și MVP-ul evenimentului, fiind declarat cel mai bun jucător din cadrul acestuia. Felicitări sincere pentru Na’Vi, echipa a jucat la fel de bine sau chiar mai bine decât juca Astralis în era care îi poartă numele. Deși sunt un iubitor al Astralis, aseară m-am bucurat pentru Na’Vi și, în special, pentru Oleksandr „s1mple” KOSTYLIEV, acesta meritând cu adevărat un Major.
Astea Ziind Fise, sper ca într-un moment, mai devreme sau mai târziu, să pot participa la un Major. De asemenea, mi-aș dori să fac parte, în viitorul apropiat, dintr-o echipă care se va ocupa de organizarea unui astfel de eveniment. Vreau să-mi dedic din timpul, energia și priceperea mea în promovarea jocurilor electronice competiționale, bineînțeles, nu în detrimentul activității fizice, ci mergând mână în mână cu aceasta.
Sursă imagine: press.pglesports.com