26 martie 2022

Consecințele utilizării simbolului „Z”

În Bavaria, oricine folosește în mod public simbolul „Z” va putea fi urmărit penal. Invazia Rusiei în Ucraina a avut și are efecte dramatice în toată lumea, prin urmare, utilizarea simbolului „operațiunii militare speciale” începe să fie pedepsită, Bavaria fiind primul land din Germania care anunță asta. O persoană care utilizează public acest simbol poate primi o amendă sau o condamnare de până la trei ani.

Cred că odată cu trecerea timpului, utilizarea simbolului invaziei din Ucraina va fi pedepsită în mai multe țări, însă cred că este doar o chestiune de timp.

Metodologia de organizare și desfășurare a examenului de bacalaureat – 2011, aprobată prin Ordinul ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului nr. 4.799/2010 privind organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat – 2011, cu modificările ulterioare, la Art. 50 (11) spune „La predarea lucrărilor, asistenții barează spațiile nescrise, verifică numărul de pagini și îl trec în procesele-verbale de predare-primire pe care le semnează candidații, precum și în rubrica prevăzută pe prima pagină a lucrării.”

Voi mai țineți minte, cei care ați susținut bacalaureatul, cum se barau respectivele spații libere? Cred că da. Acestea se barau cu un „Z” care să acopere tot/toate spațiul/spațiile liber/libere, adică ceea ce era nescris.

Bararea unei lucrări

Știu că dacă această practică ar fi continuată, asistenții nu ar intenționa utilizarea simbolului invaziei, însă simbolul invaziei și semnul rezultat în urma realizării barării sunt identice.

Așa cum utilizarea svasticii sau a altor simboluri fasciste este pedepsită prin mai toate țările civilizate, consider că și simbolul „operațiunii militare speciale” pe care Rusia o desfășoară în Ucraina să fie, de asemenea, pedepsită. De ce? Pentru că ceea ce fac rușii acolo nu este un „război corect”, iar Curtea Internațională de Justiție de la Haga a decis asta acum 10 zile.

Așadar, oare va fi pedepsită utilizarea simbolului invaziei și în România sau nu? Eu sper să fie. Oare asistenții de la bacalaureat, și nu numai, care barau lucrările cu simbolul pe care Rusia l-a arestat și l-a discreditat – ca literă în utilizarea singulară, nu într-un cuvânt (asta pentru că ar fi absurd să renunțăm la utilizarea ei în cuvinte din cauza prostia ursului roșu) –  vor mai bara lucrările cu acest simbol? Eu sper, de asemenea, să nu. Dar vom trăi și vom vedea. Știu, „sunt probleme mai importante” în acest moment, vor spune unii, însă și asta este una dintre ele, în opinia mea.

Astea Ziind Fise, oameni buni, căutați – cât puteți voi de mult – să vă informați din surse sigure și să nu utilizați simboluri de acest gen. Nu mai fraternizați niciodată cu atacatorii care își ascund atacurile sub niște cuvinte care vă fac să empatizați cu aceștia. Și, foarte important, să nu uitați că orice rețea de socializare (Facebook, Twitter, Instagram) este un spațiu public, adică puteți fi trași la răspundere pentru ceea ce postați prin intermediul acestora, prin urmare, autoritățile se pot autosesiza în anumite cazuri.

Pentru a citi știrea în care se menționează că utilizarea simbolului va fi pedepsită în Bavaria puteți accesa https://www.br.de/nachrichten/amp/bayern/z-zeichen-aus-russland-in-bayern-drohen-rechtliche-konsequenzen,T16nHjD

Pentru a citi decizia Curții Internaționale de Justiție de la Haga puteți accesa https://www.icj-cij.org/public/files/case-related/182/182-20220316-PRE-01-00-EN.pdf

Sursă imagine: Google

Lasă un răspuns