19 octombrie 2022

Una caldă, una rece

Statul român este tot mai prezent în viața cetățeanului. Spre exemplu, a intervenit și-n viața mea, din nou, în această dimineață. Să nu vă închipuiți că a intervenit cu ceva pozitiv, ci cu opusul, cu ceva negativ.

Mă trezesc la 07:00, îmi pun o melodie pe YouTube și merg spre baie. Mă spăl pe dinți, apoi sar în duș. În duș, să vezi și să nu crezi, apa rece. Stai, mă, că încă n-a urcat apa caldă, de aia este rece. O mai las puțin să curgă, că doar curge pe banii mei, nu pe banii statului, încercând-o – în permanență – cu piciorul. De unde? Tot rece.

Alte dăți, când mergeam la duș pe la ora 07:20-08:00, era caldă de cum deschideam robinetul, dar nu și de această dată. Mai aștept un minut, nimic. Mă resemnez și ridic para de duș deasupra capului. În acel moment am simțit frigul până-n ultimul os, l-am simțit atât de rău încât și acum, când scriu, mi se face frig. Ca să vă puteți face o idee, a fost atât de frig încât mi-a venit să urinez de cel puțin patru ori până m-am spălat pe cap și pe corp. Da… o baie cu apă rece și mersul spre locul de muncă în timp ce sunt 5ºC afară sunt două lucruri ideale, mai ales că se potrivesc fix ca nuca-n perete.

M-am hotărât să n-o mai las să curgă în momentul în care m-am uitat pe aplicația „TERMOALERT” și am văzut că blocul meu era unul dintre blocurile arondate categoriei „Deficiență ACC”, care nu înțeleg de unde vine, însă sigur vine de la „lipsă apă caldă, cretinilor” – „faceți-vă și voi baie la lighean sau la troacă, exact ca în copilărie” (pentru cei care nu au avut baie când au fost mici). La fel a fost și luni, la fel a mai fost și astă vară, undeva la șapte sau opt zile în care n-am avut apă caldă.

Nu știu, însă îmi place să cred că dacă nu este atât de cald în casă, parcă mai poți pune o haină pe tine, parcă te poți acoperi cu o pătură/plapumă în plus, însă dacă nu ai apă caldă, ce faci? Încălzești pe aragaz și o duci în baie? Da, poți face și asta, însă câte străchini îți trebuie să încălzești apa necesară unui duș? Și dacă eu n-am străchini, ce fac? Trebuie să-mi cumpăr doar pentru că statul român este idiot și nepăsător?

Niciodată nu m-am gândit la asta, dar cred c-am s-o fac de acum. Nu am fost niciodată chitros, ba chiar am fost prost de darnic sau darnic de prost, cum vreți voi să spuneți, însă eu nu mai vreau să plătesc apa rece ca fiind apă caldă. De acum înainte voi face așa: voi nota de câte ori fac duș, apoi voi nota de câte ori n-a fost apă caldă. Iar când vine întreținerea, împart consumul de apă caldă la numărul dăților în care am făcut duș (îmi va rezulta consumul mediu pentru un singur duș), cu acel consum mediu înmulțesc dățile în care a fost apa rece, scad consumul în care apa a fost rece din consumul total de apă caldă, iar acel consum de apă nu-l mai plătesc ca fiind apă caldă, ci ca apă rece. Ce-or să-mi facă?

Este bătaie de joc pe banii și pe sănătatea noastră, a tuturor. Eu nu pot ieși din casă fără să fac duș. Este important să fii curat, mai ales în mediul în care eu lucrez. Probabil, dacă aceste probleme vor fi tot mai dese, voi lipsi de la muncă din această cauză. Eu nu-mi permit să-mi bat joc de mine pentru că statul român este imbecil și ingrat. Compania Municipală „TERMOENERGETICA” este fix colegul ăla care făcea „bully” tuturor, adică-și bate joc de toată lumea și nimeni nu-i face nimic. Da, pe vremea mea nu se întâmpla nimic, din păcate, dacă făceai „bully”. Cei de la Compania Municipală „TERMOENERGETICA” au făcut un singur lucru bun, o aplicație, aplicație care-ți spune cât ești de prost că încă n-ai un boiler, atât.

Dar dacă ne-am strânge vreo 1000 de cetățeni și am da compania în judecată? Oare cum ar fi? Întreb și eu, nu instig la nimic. Cum ar fi să gestioneze 1000 de procese simultan?

Da, mă plâng eu, un tânăr care stă singur și nu are copii. Dar ce fac cei care au copii, dragilor? Cei care au copii de 4-5-6-7 ani, ei ce fac? Cum duc copiii la școală, nespălați?

Astea Ziind Fise, niciodată n-am vorbit rău despre București, este un oraș cu multe oportunități, însă inechitatea, cel puțin în România, crește direct proporțional cu mărimea orașului. Problemele de acest gen mă fac să nu-mi fi dorit să mă mut niciodată aici, că așa este când cineva își bate joc de tine sau când nu-ți sunt asigurate, deși plătești, niște nevoi elementare.

Captură de ecran din aplicația „TERMOALERT”.

Lasă un răspuns