5 noiembrie 2022

Major IEM Rio 2022, Brazilia – Challengers Stage

*

Având în vedere că foarte mulți nu știți ce este un Major, pentru început aș vrea să definesc anumiți termeni.

CS: GO = Counter-Strike: Global Offensive.

Major = Eveniment bianual în care sunt calificate 24 de echipe care se bat, în general, pentru un milion sau două milioane de euro.

Swiss system = Sistem utilizat într-o grupă în care echipele se bat între ele, cu condiția ca acestea să aibă aceleași rezultate și, foarte important, dacă două echipe s-au întâlnit într-o etapă, ele nu se mai pot întâlni în aceeași etapă; prin urmare, Swiss system este un sistem în care echipele care trebuie să se califice, de regulă sunt 8 din 16 care se califică, trebuie să aibă trei victorii, acestea putând juca maximum cinci meciuri într-o etapă; 3-0, 3-1, 3-2 generează o calificare, iar 0-3, 1-3 sau 2-3 generează eșecul echipei de a se califica.

În cadrul evenimentului Major, în Swiss system, meciurile decisive se joacă în sistem BO3, iar celelalte se joacă în sistem BO1; anume, toate meciurile care se joacă pentru 3-0, 3-1, 3-2, 0-3, 1-3 sau 2-3 sunt BO3, restul fiind BO1, deoarece aceste rezultate duc la calificarea sau trimiterea echipei acasă, meciurile fiind mai importante, s-a ales ca dificultatea lor să crească.

Map = Aceasta reprezintă o hartă din joc, ele fiind mai multe, pe care jucătorii se joacă, în general, în scenariul de CONTRA TERORIȘTI vs. TERORIȘTI, primii având misiunea de a-i elimina pe cei din urmă; acest lucru se poate realiza prin eliminarea întregii echipe, prin dezamorsarea bombei sau prin faptul că teroriștii, deși nu sunt toți eliminați, nu au timp să „planteze” bomba în unul dintre cele două site-uri (site = loc marcat pe hartă unde se poate „planta” bomba de către teroriști, pe care contra teroriștii trebuie să-l apere);

BO1 = Acest acronim vine de le „best of one” și tocmai asta reprezintă, jucându-se o singură hartă, iar prima echipă care ajunge la 16 runde câștigate, câștigă meciul; la acest sistem, harta pe care se joacă meciul va fi aleasă prin faptul că echipele elimină hărți pe rând, fiecare câte una, iar harta rămasă va reprezenta harta pe care meciul se va juca.

BO3 = Acest acronim vine de la „best of three” și, din nou, reprezintă ceea ce spune, în acest sistem aplicându-se toate regulile de la BO1, doar că echipele se vor juca până una dintre ele ajunge să aibă două hărți câștigate, prin urmare, este ca la table, două din trei; rezultatele 2-0 sau 2-1 îți asigură câștigarea respectivului meci, iar rezultatele 0-2 sau 1-2 îți asigură faptul că ai pierdut respectivul meci; la acest sistem, fiecare echipă elimină câte o hartă, apoi fiecare echipă alege câte o hartă, apoi echipele elimină hărțile până mai rămâne doar o hartă, care poartă numele de hartă decisivă, anume, în cazul în care rezultatul este 1-1, pe această hartă se va decide cine merge mai departe.

Challengers Stage = Etapa echipelor care se luptă pentru a ajunge în Legends Stage; opt dintre acestea avansând în etapa următoare.

Legends Stage = Etapa legendelor, cuprinzând tot 16 echipe (opt calificate direct aici, iar celelalte opt venind din Challengers Stage); din această etapă vor fi opt echipe care vor avansa în Champions Stage.

Champions Stage = etapă în care opt echipe se luptă între ele, iar echipele care au avansat aici cu scorul de 3-0 (din Legends Stage, pot fi doar două) vor fi capete de serie, urmând a se întâlni, cel puțin teoretic, doar în marea finală, dacă acestea ajung până acolo; sistemul este asemănător cu cel de la fotbal: avem patru meciuri (reprezentând optimile), apoi avem sferturile de finală (pătrimile), apoi semifinala și finala, toate meciurile fiind BO3, iar orice înfrângere generează ieșirea din turneu.

IEM = Intel Extreme Masters, reprezentând sponsorul major al acestui turneu.

ESL = companie din domeniul e-sports-ului care are ca activitate organizarea evenimentelor pentru sporturi electronice, care a fost fondată în 1997, în Koln, Germania.

La începutul Pandemiei, Valve și ESL anunțau că în noiembrie 2020 va avea loc primul eveniment Major de CS: GO din Brazilia. În general, evenimentele de tip Major au loc în Europa, cu mici excepții, spre exemplu, cele organizate de către MLG – Major League Gaming (în Columbus, USA, 2016) și ELEAGUE (Atlanta, USA, 2017 și cel din Boston, USA, 2018). Prin urmare, din 18 evenimente de tip Major care au avut loc din 2013 și până astăzi, doar patru, cu tot cu acesta din Brazilia, nu s-au organizat în Europa. Dar oare de ce? Pentru simplul fapt că cel mai mare „fan base” pe care CS: GO-ul îl are, în opinia mea, este în Europa, iar cele mai bune și cele mai titrate echipe tot de aici vin, de pe „Bătrânul continent”.

Dacă m-ai întreba în ce țară se vorbește cel mai mult despre CS: GO, n-aș ști să-ți spun, însă Danemarca și Suedia se află în top #3 în ceea ce privește acest lucru. Danezii și suedezii au avut cele mai prolifice echipe de CS: GO din toate timpurile. Din Europa mai putem menționa Franța ca fiind o țară cu reprezentanți de seamă, unde își au bazele echipe precum Vitality sau G2. Din păcate pentru G2, la acest Major nu s-au calificat, au fost eliminați de către echipa românului și prietenului meu Mihai „iM” IVAN, aceasta având o cursă incredibilă, calificându-se la Major de la scorul de 0-2, obținând trei victorii consecutive, toate în BO3. Din nou, Germania are câteva reprezentante în acest moment, însă nu a existat nicio echipă germană care să câștige un Major. De asemenea, Brazilia a avut câteva iterații de echipe care au câștigat Major-ul, însă acum mai mulți ani, drept urmare, de aceea avem un astfel de eveniment care are loc în Rio de Janeiro.

Având în vedere publicul și avantajul echipelor braziliene, Brazilia a intrat în Challengers Stage cu patru reprezentante, considerând și echipa 9Z ca fiind braziliană, reprezentând un procentaj de 25% din totalul echipelor din această etapă. Aceste echipe: Furia, Imperial, 00NATION și 9Z având un avantaj enorm, publicul. Este pentru prima dată când se comercializează bilete din faza de Challengers Stage la un Major. Asta nu s-a mai întâmplat până acum. De regulă, etapele din Challengers și Legends Stage se desfășurau fără public, publicul urmând a fi prezent în Champions Stage, însă la acest eveniment, ESL a decis să schimbe această cutumă. Nu știu dacă motivul a fost de ordin financiar, dacă a fost pentru a se obișnui echipele cu publicul numeros sau pur și simplu pentru a ajuta echipele din America de Sud să avanseze în etapa următoare, împinse fiind de la spate de către publicul numeros.

O nouă premieră a avut loc la acest Major. Având în vedere că din Challengers Stage este permis accesul publicului în arenă, publicul trebuie să vadă un meci în acel timp. Având în vedere că se joacă două meciuri în paralel, în arenă sunt trei ecrane: două mici, aflate stânga-dreapta, și unul mare, în centrul scenei. Pe cele două ecrane mai mici se va reda meciul mai „neimportant”, iar pe ecranul mare se va reda meciul mai „important”, pe scenă aflându-se patru arene, pentru a facilita duelarea, cum am spus, a patru echipe, două jucând meciul „important”, iar celelalte două jucând meciul „neimportant”.

Consider că această metodă pe care ESL a adoptat-o a fost una doar financiară sau rău voitoare. Având în vedere că publicul este brazilian, iar patru echipe sunt din Brazilia, este clar care vor fi considerate meciurile „importante”. Prin urmare, în timp ce fanii vor exulta când joacă o echipă braziliană versus alta, celălalt meci, din paralel, va fi afectat de acest lucru. Imaginați-vă că la meciul 1, unde este o echipă braziliană, tocmai se câștigă o rundă crucială de către aceasta, publicul va fi în delir, iar zgomotul va fi infernal. În acest timp, la meciul 2, poate va fi o situație de 1 versus 1 sau mai grav, de 1 versus 2, iar performanța jucătorilor va fi direct perturbată de acțiunile publicului care reacționează la meciul 1. Acesta este doar un exemplu care dovedește, și nu înțeleg cum s-a ajuns aici, imaturitatea cu care ESL a luat, în opinia mea, această decizie.

Pe 3 noiembrie, la ora 16:00 au jucat OG – IHC, reprezentând meciul 1 și cel mai puțin „important”, și BIG – 9Z, reprezentând meciul 2 și cel mai „important”. În timp ce brazilienii scandau doar pentru 9Z, se auzeau pe stream-ul dedicat meciului 1 reacțiile pe care publicul le avea la meciul 2. Pentru experiența publicului de acasă și, în special pentru cel mai numeros public de CS: GO, a fost ceva groaznic. A fost o experiență teribil de rea, un experiment foarte nereușit, în opinia mea.

Același lucru s-a întâmplat și la meciul dintre EG – Cloud 9, care aveau în paralel meciul GamerLegion – Furia, care era considerat meci „important” și, bineînțeles, redat pe ecranul cel mare. La fel, reacțiile de la meciul 2 se auzeau pe stream-ul dedicat meciului 1, ceea ce este un eșec major pentru un eveniment la un așa nivel.

Nu înțeleg cum sunt redate două meciuri în arenă și cum publicul înțelege ceea ce se comentează, deoarece ar trebui să se suprapună două comentarii și două sunete, fiecare aparținând câte unui meci. Ori sunt ambele meciuri comentate și acolo este un amalgam de reacții, nefiind o experiență deloc bună, ori niciun meci nu este comentat și doar este redat pe ecrane, ceea ce este echivalent cu un eșec total, ori pentru un meci este redat comentariul, iar pentru altul nu. Nu știu care dintre aceste soluții a fost adoptată, însă fiecare dintre ele este discutabilă și discriminatorie. Dacă meciul X are șansa de a avea public care să scandeze pentru una dintre echipe, de ce să nu aibă și meciul Y această șansă? Niciodată nu mi-au plăcut dublele standarde, deci nu voi putea fi niciodată de acord cu această decizie a ESL.

Cu toate acestea, cu tot publicul pe care echipele braziliene l-au avut, cu tot acest avantaj imens, echipele din Brazilia și-au arătat adevărata valoare: cel puțin 50% dintre ele sunt mai slabe decât cele mai slabe echipe din Europa care au participat la acest eveniment.

Primele două echipe eliminate, primele care au încasat 0-3, sunt echipe braziliene. Dând peste cap predicțiile tuturor care se așteptau ca acestea să fie ajutate de public și să reușească să adune măcar o victorie, două sau chiar o calificare în următoarea etapă. Echipe precum Grayhound și Evil Geniuses, care sunt foarte slabe, au reușit să adune câte o victorie și au dat peste cap predicțiile, majoritatea publicului alegându-le pe acestea pentru scorul de 0-3. Dar CS-ul brazilian a dorit să ne arate altceva, prin urmare, 00NATION (având jucătorii coldzera, TACO, dumau, latto și try), au devenit imediat 03NATION, iar Imperial (având jucătorii FalleN, fer, boltz, chelo și VINI) i-au urmat imediat pe aceștia, ciocnindu-și bagajele în gara din Rio.

GamerLegion, echipa în care performează Mihai „iM” IVAN, a început seria fenomenal, reușind să-i învingă pe 9Z în primul meci, deși aceștia aveau publicul de partea lor, și pe Vitality, una dintre cele mai bune echipe în prezent. După un 2-0 fenomenal, GamerLegion s-a împotmolit cu Bad News Eagles, o echipă cu majoritatea jucătorilor din Kosovo, pierzând BO3-ul fără să câștige nicio hartă. Apoi a urmat meciul cu Furia, din nou o echipă cu publicul de partea ei, aceasta impunându-se cu același scor, fără ca GamerLegion să câștige vreo hartă. Din păcate, GamerLegion n-a fructificat întâlnirea cu BNE, iar apoi șansele acestora de a se califica s-au redus drastic. Cu 2-2 la general, pornind de la 2-0, GamerLegion urma să întâlnească Coud 9, o echipă care a pierdut primele două meciuri și venea după două BO3-uri câștigate. Cloud 9 avându-l pe sh1ro într-o formă foarte bună a carierei lui, i-au învins pe GamerLegion, însă a fost totul foarte strâns, nefiind vreo victorie categorică (16-13 pe Overpass și tot 16-13 pe Mirage).

Mai jos voi reda rezultatele echipelor care au participat în Challengers Stage.

Echipe calificate mai departe (opt echipe):

Bad News Eagles 3-0;

MOUZ 3-0;

BIG 3-1;

FURIA 3-1;

Outsiders 3-1;

Cloud 9 3-2;

Vitality 3-2;

Fnatic 3-2.

Echipe care nu s-au calificat (opt echipe):

OG 2-3;

GamerLegion 2-3;

9z 2-3;

IHC 1-3;

Evil Geniuses 1-3;

Grayhound 1-3;

Imperial 0-3;

00NATION 0-3.

Din câte putem observa, deși echipele braziliene au fost cele mai numeroase echipe din această etapă și, să nu uităm, doar ele au avut publicul de partea lor în meciurile directe, doar una dintre aceste echipe a reușit să meargă mai departe. Probabil că acesta este motivul pentru care în urma calificărilor desfășurate în America, doar una dintre echipe avansează direct în Legends Stage, deoarece în America este un CS de mai slabă calitate.

În data de 2 noiembrie, HLTV postează știrea cu titlul „ESL INTRODUCES TENTATIVE MEASURES AGAINST CROWD INFLUENCE AT MAJOR”. «The tournament organizer removed the minimap and X-ray vision for a limited period during the Imperial-Cloud9 match in order to „protect the integrity of the tournament.”» Această știre ne spune, cu alte cuvinte, că publicul brazilian a încercat sau a transmis informații cruciale echipelor braziliene care se aflau în respectivele momente pe scenă și jucau împotriva altor echipe.

Odată publicată știrea pe HLTV, în comentarii a fost generată o întreagă campanie de promovare, din partea mai multor conturi localizate în Brazilia, a ideii cum că ESL și, prin urmare, europenii sunt rasiști cu brazilienii. Aceste acuzații au fost făcute de către conturi care acuzau ESL de dublu standard și că de ce s-a luat această decizie acum, iar în 2017, când echipele europene se foloseau de ajutorul publicului din sală, nu s-au luat astfel de măsuri. O întrebare legitimă, aș spune eu, însă nu acestea sunt toate datele problemei. În anul 2020, ca reacție la informațiile pe care echipele le obțineau de la public în timp real, HLTV publica știrea „ESL ANNOUNCES CROWD INTERFERENCE MEASURES FOR IEM KATOWICE”. „ESL has announced that a series of measures will be put in place at IEM Katowice to prevent the crowd from interfering with the matches.” În acest articol scrie alb pe albastru, căci așa este grafica HLTV-ului dacă îl utilizezi în „night mode”, că vor fi luate măsuri împotriva tentativelor de ajutorare a echipelor de către public. CS: GO-ul bazându-se pe orice mică informație, acest lucru este firesc, altfel tot procesul este viciat chiar și dacă o mică informație este recepționată de o echipă de la public, deoarece acea informație poate schimba dramatic cursul unui meci sau chiar cursul unui întreg turneu. Tot în respectiva știre, HLTV scria că «In case the audience fails to abide by these rules, ESL will follow Chad „SPUNJ⁠” BURCHILL’s suggestion and disable x-ray vision on the arena monitors for a minimum of 20 minutes after every infraction. Fans can also be ejected in extreme situations.», fix ceea ce s-a petrecut în cazul meciului dintre Cloud9 și Imperial, meci în care Imperial a pierdut cu 2-0 și, prin urmare, a plecat acasă, cât de acasă se poate. Având în vedere aceste importante informații, decizia pe care au luat-o ESL nu poate fi comparată cu o atitudine rasistă a acestora sau a europenilor față de brazilieni. Cu toate acestea, publicul brazilian care s-a angrenat în discuția generată pe HLTV, acuză europenii de rasism, însă aceștia doar doresc, în opinia mea, să se victimizeze și cam atât, nefiind urmă de rasism în această decizie pe care ESL a luat-o. Aceiași brazilieni spun ESL că ar trebui să învețe braziliană, limbă care nici nu există, apoi să acuze publicul brazilian de ceva. În primul rând, ESL nu a acuzat publicul, ci a luat o decizie, dar concluzia fanilor este halucinantă „maybe u should learn portuguese before write this, Striker. Clearly didnt understand a thing crowd is saying/singing”, aceștia trimit ESL să învețe portugheză pentru a putea lua o astfel de decizie, de parcă ESL nu au translatori pregătiți pentru toate aceste scenarii. Alții spuneau că „If ESL director had called some native speaker to understand he did not did what he did”, prin urmare, în viziunea acestora, dacă nu ești „vorbitor nativ” de portugheză nu poți înțelege ceea ce scandează publicul. Aici este vorba de ceva concret, nu este vorba de semantică sau lucruri de acest gen, însă ei continuă să acuze ESL că în spatele deciziei lor se ascunde un motiv rasist. Dacă așa este, oare de ce ESL a decis ca acest Major să aibă loc, deși a fost inițial anulat? Ce companie mai plătește transport atâtor echipe din Europa până în Brazilia? Pentru ESL era mai simplu ca acest Major să aibă loc în Europa, deoarece majoritatea echipelor calificate sunt europene, iar cursele aeronavelor sunt ieftine între țările din Europa în comparație cu o cursă Europa – Brazilia, pe orice rută ai alege să mergi. Acestea sunt doar niște argumente aduse celor care cred că cineva ar fi rasist cu brazilienii sau cu comunitatea de CS: GO din Brazilia.

Având în vedere că prima etapă, adică Challengers Stage, s-a suprapus cu o problemă medicală groaznic de dureroasă pe care am avut-o, neputând dormi nopțile și invocând sfinții, m-am uitat la toate meciurile pentru care am avut interes. Am constatat cu stupoare că mai mulți fani aflați în tribune sunt, cel puțin, lipsiți de bun simț. În meciul dintre 00NATION și IHC, meci de eliminare pentru ambele echipe, unii fani brazilieni arătau jucătorilor IHC degetele din mijloc. Ceva ce eu n-am mai văzut în ultimii ani în rândul publicului de CS: GO de la evenimentele de acest calibru. Este evident că fanii brazilieni erau iritați de faptul că IHC le-au distrus echipa și au trimis-o către primul tren, astfel generându-i titlul de „prima echipă eliminată de la major”, situație cu care publicul nu s-a prea putut împăca, aparent. Oare ce are publicul de spus în legătură cu acest comportament al lor? Momentul poate fi văzut pe stream-ul canalului ESL_CSGO din data de 1 noiembrie, pe platforma Twitch, acesta începând la 08:35:30 și durând pe toată perioada hărții cu numărul trei, hartă în urma căreia echipa lor preferată a plecat acasă. Acest moment coincide cu câștigarea celei de-a doua runde în contul echipei braziliene, IHC având deja șapte runde câștigate, deci evenimentul debutează, din câte am văzut eu, la 7-2 pentru IHC, în timpul reluărilor.

Meciul dintre Cloud 9 și Imperial a început la 01:00 dimineața (ora României), ceea ce pentru europeni, asiatici și africani este o bătaie de joc. Meciul a debutat la 01:00 și a ținut până la aproximativ 04:00 dimineața, iar asta pentru că Cloud 9 i-au bătut 2-0 pe brazilieni, dar dacă se jucau trei hărți, acesta putea ține și până la 05:00 dimineața, oră la care mulți oameni se trezesc să meargă la muncă. Cum se putea uita un om la acel stream dacă trebuia să meargă la lucru, la școală sau la facultate? Păi, nu prea avea cum, că Rio de Janeiro are un decalaj de trei ore față de Vestul Europei și 5 sau chiar 7 față de Estul Europei, ceea ce face aproape imposibilă vizionarea anumitor meciuri. Dacă este să privim din această perspectivă, din perspectiva faptului că ar trebui să ne gândim și la publicul de acasă, nu doar la spectatorii din tribune, cel mai bine ar fi ca toate evenimentele să aibă loc unde UTC-ul este ±0, adică în Londra. În regulă, nu se pot organiza toate evenimentele în Londra, însă ar trebui căutate metode alternative, Europa fiind, în general, doar cu ±2 ore. Ori dacă noi avem un eveniment care se ține într-o țară cu -3, în Europa de Est se adună +5 ore, ceea ce este foarte mult, sincer să fiu. Probabil că de asta s-a și renunțat la organizarea evenimentelor de tip Major în USA, din 2018 toate fiind localizate în Europa, pentru că diferența este imensă. Spre exemplu, Columbus are -4, ceea ce ar genera, în Estul Europei, o diferență imensă, adică 6-8 ore. Dacă un meci ar începe la ora locală 21:00, în Estul Europei ar fi ora 03:00-05:00 dimineața. Cine ar putea urmări un live la ora aia? Aproape nimeni. În fine, vreau să închei cu această temă. Nu sunt capsoman, însă vreau să pot urmări și eu meciurile atunci când echipele mele preferate joacă, ceea ce nu pot face în întregime la acest Major, și nu cred că sunt singurul.

Într-o oră începe Legends Stage, este una dintre cele mai complicate etape din toată istoria. Nimeni nu știe cine și cum va trece mai departe în Champions Stage. La pick’ems am pus ceea ce am crezut eu, am pus echipele care eu sper să avanseze în următoarea etapă. Vom vedea dacă am făcut alegerile corecte și mă voi bucura de posibilitatea obținerii medaliei de diamant privind „Rio Major 2022” sau dacă mă voi bate la aurul aducător de lacrimi.

Înainte să vă las, cu mențiunea că voi reveni cu un articol și în urma Legends Stage, vă voi prezenta ce am ales eu la pick’ems:

Sprout 3-0, echipă la care joacă românul și prietenul meu Laurențiu „lauNX” ȚÂRLEA;

fnatic 0-3;

Vitality;

Heroic;

NIP;

Na’Vi;

FaZe;

Liquid;

ENCE.

Astea Ziind Fise, să lăsăm cel mai incert Major pe care l-am urmărit vreodată să ne surprindă, sper eu, plăcut.

Lasă un răspuns