8 februarie 2023

Povești de pe Rift: România | Film documentar

Vreau să încep acest articol prin a spune «aș fi vrut și eu să fiu prezent la premiera acestui film documentar».

Luni, 30 ianuarie 2023, la Opera Națională București, a fost lansat filmul documentar „Povești de pe Rift: România”, material ce urmărește prezentarea și promovarea jocului video League of Legends (LOL), ca un tribut pentru comunitatea care s-a strâns în jurul acestuia în România.

Scenaristul și regizorul filmului documentar este Toma Nicolau, acesta fiind unul dintre fondatorii companiei GG Industry. GG Industry este o companie care, conform paginii de internet, are ca domeniu de activitate comunicarea, cu servicii complete specializate, în domeniul jocurilor video și a sporturilor electronice. Nu știu dacă GG Industry activează doar în România, însă în țara noastră are o activitate destul de intensă. Mai mulți stream-eri (persoane care produc conținut video pentru platforme media, cum ar fi YouTube, Twitch și, mai nou, Instagram etc) care activează în domeniul jocurilor video sau al sporturilor electronice sunt reprezentați de către compania fondată de Toma Nicolau. Ana ”ANa” Dumbravă – declarată recent ca fiind cea mai bună jucătoare de Counter-Strike: Global Offensive (CS: GO) din lume, Paul „Werty” Bolog – fiind cel mai vechi și constant comentator de Counter-Strike: Global Offensive din România (care încă activează) sau Andrei ”Odoamne” Pascu – cel mai prolific jucător român de League of Legends, acesta având o carieră internațională de foarte mult timp, încă din 2014, culminând cu câștigarea League of Legends European Championship Summer 2022, sunt unii dintre creatorii de conținut pe care GG Industry îi reprezintă. Bineînțeles că lista este mult mai bogată, însă am dorit să prezint doar niște nume mai sonore care, conform site-ului companiei, desfășoară activități cu și pentru GG Industry.

În documentar apare și Marius Radu care, conform site-ului GG Industry, întreprinde activități de „business” (afaceri) în cadrul companiei. Marius are foarte multă experiență în domeniu, acesta fiind unul dintre românii care au lucrat în cadrul Electronic Sports League (ESL), între 2008 și 2017, ESL fiind cea mai mare companie organizatoare de turnee și evenimente de gaming (jocuri video) din lume, cu bazele în Germania. Între timp, în 2022, compania a fost achiziționată de către Savvy Games Group, o companie deținută de Fondul de Investiții Publice al Arabiei Saudite. Prin urmare, ca organizatori Europeni cu portofoliu bogat în ceea ce privește sporturile electronice, au mai rămas BLAST, o companie daneză care activează în domeniu, și PGL, aceasta din urmă fiind o companie românească.

Documentarul, înainte de prezentarea capitolelor, își propune să adune un număr de testimoniale video cu privire la modul în care s-a dezvoltat jocul video League of Legends în România și modul în care s-a creat această comunitate, comunitatea pasionaților de LOL din țara noastră. În respectivele testimoniale îl vedem pe fondatorul, dacă îi putem spune așa, unui grup de facebook care are ca scop dezvoltarea comunității din jurul jocului video League of Legends, pe Robert „Ketaminol” Mocanu – un creator de conținut care, prin stream-urile lui, promovează jocul, pe Adrian „Maraciuca” Basarabă – unul dintre comentatorii competițiilor organizate în România, pe Antonia „Nuckle” Haralambie – o creatoare de conținut care promovează jocul în stream-urile acesteia, pe Teodora „Bruja” Mîzgoi – o rapperiță care face parte din comunitatea de League of Legends sau Andrei „Cojo” Cojocaru – un rapper care face parte din comunitate și care a și lansat niște melodii în care promovează consacratul joc video. Mai sunt și alte persoane care apar în respectivele testimoniale, însă nu mi-am propus să prezint toată distribuția, ca la teatru.

Capitolul I îl prezintă pe Octav „Ang” Crețu, un foarte cunoscut jucător de League of Legends, și de mai multe jocuri competitive, care a activat în România și în străinătate (în Balcani). Acesta a câștigat mai multe trofee la nivel național cu echipa Nexus, apoi a devenit CEO al companiei care deține Nexus Gaming și Nexus Gamers PUB. Datorită implicării pe care Octav a avut-o în organizarea și promovarea evenimentelor și a competițiilor cu și despre League of Legends, acesta a accelerat procesul jocului de a deveni foarte popular în România. Nexus 1, cum este cunoscută prima locație a PUB-ului care juca rolul nu doar al unui internet cafe, ci a locului în care gamer-ii (jucătorii de jocuri video, profesioniști sau neprofesioniști) își dădeau întâlnire, a avut un enorm impact asupra comunității care tocmai prindea contur, acolo organizându-se evenimente și creându-se un spațiu în care jucătorii și jucătoarele din comunitate se puteau întâlni, se puteau cunoaște sau se puteau juca împreună. Între timp, Nexus 1 s-a transformat în Nexus 2, schimbându-și și locația, în cea de-a doua locație dispunând de mult mai multe stații PC, acestea fiind și mai performante. În parteneriat cu Riot, probabil, în 2020, în cadrul Nexus 2 s-a organizat turneul de League of Legends „Red Bull Solo Q”, un turneu ce presupunea ca formatul să fie 1 contra 1, unde câștigătorul Finalei Naționale juca o calificare la nivel regional, apoi putea avansa în Finala Mondială a turneului. Am fost implicat direct în acest eveniment, iar experiența pe care am avut-o, deși nu sunt un jucător înrăit de LOL, ci mai mult un profan, a fost una demnă de ținut minte. Ang este, probabil, una dintre cele mai influente persoane din domeniul sporturilor electronice din România, asta atrăgându-i mai multe dispute de-a lungul timpului, însă nu este cazul să vorbim despre asta acum. Mulți consideră că fără acesta, fără activitatea pe care el și-a pus-o în slujba promovării sporturilor electronice prin toate modurile, comunitatea de gaming din România, indiferent de joc, ar fi fost mult mai mică și mai neînsemnată. Deși Ang are foarte multe merite, un merit însemnat îl au și deținătorii Nexus Gaming și Nexus Gamers PUB, Alexandru Ion fiind exponentul și deținătorul companiei. Acesta a avut, în opinia mea, încredere oarbă în Octav și în ceea ce acesta poate să realizeze. Dacă nu ar fi primit toată această încredere și încurajare din partea deținătorului companiei, probabil că impactul pe care Ang l-ar fi avut asupra a tot ceea ce înseamnă League of Legends în România, ar fi fost mult mai redus. Prin urmare, o parte din credite trebuie să le revină deținătorului companiei și echipei Nexus, Alexandru Ion, și echipei din spatele acestor doi oameni, căci sunt numeroase persoane care lucrează pentru a obține cele mai bune rezultate, aceste persoane nefiind vizibile întotdeauna.

Capitolul II îi prezintă pe Creative Monkeyz, adică Ramona Pop-Cordoș și Codin Sebastian Pop. Aceștia s-au făcut cunoscuți încă de la începuturile platformei YouTube în România, când au început serialul animat „RObotzi”, care s-a bucurat și încă se bucură de o mare popularitate în rândul internauților (persoană care „navighează” pe internet), având foarte multe episoade care au depășit borna unui milion de vizionări, ceea ce este foarte mult pentru un produs, în esență, de nișă. Aceștia, încă de prin 2011, au fost promotorii jocului video League of Legends, deoarece era o variantă gratuită, din categoria jocurilor MOBA, iar jocul, la pachet cu acest lucru, venea cu avantajul faptului că există niște timpi morți pe care-i poți utiliza interacționând cu persoanele care se uită la tine cum te joci. Însă Codin și Ramona nu sunt cunoscuți doar pentru aceste lucruri, ci și pentru cursurile pe care le țin în materie de grafică și animație. Pe canalul de YouTube al acestora, CreativeMonkeyzArmy, putem vedea că au depășit pragul de 1.350.000 de abonați, ceea ce este uimitor pentru un canal care produce, de regulă, materiale legate de jocuri video, LOL-ul fiind jocul preferat de către aceștia. Tot pe YouTube se găsește seria „IOBAGG League of Legends MOMENTE”, această serie constând în mai multe momente extrase din meciurile de LOL pe care IOBAGG le joacă, compilând doar momentele importante, acesta comentând respectivele cadre, de regulă, în rime și într-un mod care generează amuzament pentru persoanele care le vizionează. IOBAGG vine de la «„Io Bag Games”, bă… dacă știi cum zâc!» și este un personaj fictiv creat de Codin Pop. Am vizionat toate animațiile acestora, fie că au fost „RObotzi” sau melodiile pe care aceștia le-au lansat, mai în glumă sau mai în serios, pe canalul lor de YouTube. Aceștia, și o pot spune fără vreo reținere, în materie de grafică și animație sunt unii dintre cei mai pregătiți „meșteri” în domeniu. Un singur serial animat le-ar putea face concurență, „Banciu”, însă acesta încă nu s-a bucurat de mai multe episoade, ci doar de un episod pilot, fiind un serial gândit și animat de către Toma Alexandru, un comedian foarte cunoscut de la noi din țară. Având în vedere că Ramona și Codin din Creative Monkeyz produc conținut video cu și despre League of Legends de mai bine de 10 ani, consider că Toma Nicolau a fost mai mult decât inspirat când s-a gândit să-i includă în acest documentar care, cel puțin în România, este unic, iar eu cred că va mai rămâne așa pentru mult timp de acum înainte.

Capitolul III îl prezintă pe cel mai prolific jucător de League of Legends din România, Andrei ”Odoamne” Pascu, o persoană care știe ce înseamnă disciplina încă de la o vârstă fragedă. Andrei a făcut înot de performanță și în întreaga lui carieră a câștigat mai multe concursuri. Acesta ne prezintă în documentar programul lui pentru o zi, ceva ce greu poate fi acceptat de un copil, mai ales atunci când ai prieteni și vrei să te joci cât mai mult. La 05:30 AM se trezea, mergea la primul antrenament, apoi mergea la școală, după școală mergea la al doilea antrenament și stătea până la 21:00 – 21:30, apoi mergea acasă. Când să mai ai timp să te joci, când să mai ai timp pentru teme? Pe la finele liceului a renunțat la sportul care l-a modelat și l-a disciplinat și dintr-o dată s-a trezit cu foarte mult timp liber, timp cu care nu știa ce să facă, așa a început să se joace League of Legends. La început o făcea pentru amuzament, pentru a-și petrece timpul altcumva, apoi a devenit ceva tot mai serios. S-a jucat atât de mult încât a ajuns, în urma realizărilor personale, pe unul dintre primele locuri în topul jucătorilor de LOL din lume, apoi s-a decis să-și facă o echipă cu alți jucători din acel top. Așa și-a creat prima echipă de League of Legends, echipă care număra jucători care se aflau în top 10 la nivel mondial. Din 2014 și până în 2020, Andrei a jucat în echipe precum Cloud9 Eclipse, H2K, Splyce sau FC Shalke 04, însă niciodată n-a câștigat vreun titlu european sau mondial. Spre finalul anului 2020, în noiembrie, Odoamne intră în echipa Rogue, aceasta fiind deținută de către o organizație din USA (Statele Unite ale Americii), managerul fiind bulgar. În 2022, în cadrul „League of Legends European Championship Spring 2022” (Campionatul European de Primăvară pentru League of Legends), echipa lui Odoamne, Rogue, a pierdut marea finală cu 0-3 împotriva echipei franceze G2 Esports. Deși aceștia au suferit o înfrângere usturătoare, au continuat să se antreneze și să se pregătească pentru următorul turneu european. Așadar, în cadrul League of Legends European Championship Summer 2022 (Campionatul European de Vară pentru League of Legends), desfășurat în perioada iunie-septembrie, în Berlin (Germania) și Malmo (oraș cedat de către Regatul Danemarcei, în anii 1600-1700, Suediei), Rogue au fost învinși de către G2 Esports cu 0-3 în finala câștigătorilor, aceștia având încă o șansă să ajungă în marea finală dacă ar urma să învingă echipa Fnatic în finala pierzătorilor. Echipa lui Odoamne a învins Fnatic cu 3-1 în cadrul finalei câștigătorilor, astfel asigurându-și locul în marea finală, care se juca tot împotriva echipei franceze în fața căreia pierduse precedentul meci, deci Rogue își putea lua revanșa. Acolo, în marea finală, echipa lui Odoamne a jucat impecabil, învingând campionii europeni cu 3-0, astfel luându-și revanșa și câștigând titlul de regină a Europei. După opt ani de așteptări, Andrei „Odoamne” Pascu, în ciuda criticilor și vocilor care spuneau că nu va câștiga niciodată vreun astfel de turneu, a câștigat titlul european, o realizare formidabilă pentru el, dar și pentru România. Problema este că România, ca entitate socială și politică, încă nu conștientizează ceea ce a câștigat Andrei cu echipa lui. În viitor, poate că în cinci, 10 ani, ori în mai mulți sau mai puțini, România își va da seama că a ignorat un eveniment imens, dar mai avem până ajungem la acea gândire. Probabil că vă întrebați ce l-a ajutat pe Andrei să câștige acest titlu. Vă spun eu. Disciplina, determinarea și experiența sunt doar unele dintre punctele forte care i-au ajutat pe Odoamne și pe coechipierii lui ca, după o înfrângere cu 0-3, să revină și să învingă echipa care i-a învins cu doar o săptămână înainte, tot cu 3-0. Asta spune multe despre capacitatea de concentrare și gândirea pozitivă pe care trebuie să le ai la respectivul nivel. Cât de frumos era ca ministrul Tineretului și Sportului să-l fi așteptat și pe Andrei „Odoamne” Pascu în aeroport, la fel cum i-a așteptat pe alți sportivi? Ar fi fost frumos și totodată realist, căci în alte țări se întâmplă deja acest lucru. În țări mult mai dezvoltate decât noi, fără exagerare, sporturile electronice sunt aproape ca o religie. Iar ca să joci la acel nivel, ca să câștigi, ai nevoie de antrenament. Jucătorii profesioniști, precum Odoamne, nu se joacă și atât, ci se antrenează, analizează meciurile adversarilor, fac teorie tactică ș.a.m.d., fix cum este la fotbal, handbal sau la alt sport. Faptul că jucătorii de sporturi electronice nu se află în mișcare când se joacă, nu diminuează cu nimic efortul acestora, ci chiar îl amplifică uneori. Ar trebui, odată pentru totdeauna, să punem semnul egalității între orice sport convențional și sporturile electronice. Între timp, Andrei „Odoamne” Pascu, după un eșec în cadrul 2022 World Championship (Campionatului Internațional/Mondial din 2022), în care echipa lui a fost eliminată încă din sferturile de finală, a părăsit echipa în 12 decembrie 2022, colegii lui urmându-l după doar patru zile, organizația Rogue nemaiavând echipă de League of Legends în prezent. În aceeași dată, în 12 decembrie 2022, Odoamne a intrat în echipa Excel Esports, fiind deținută de o organizație din Regatul Unit. Aici, în cadrul echipei engleze, s-a reunit cu un alt jucător român cu o carieră internațională notabilă, Andrei „Xerxe” Dragomir, născut în 1999. Andrei „Odoamne” Pascu poate nu va mai juca foarte mult timp în mod profesionist, deoarece este născut în 1995, însă sunt convins că va rămâne conectat în domeniul sporturilor electronice și, dacă nu va alege să devină antrenor, măcar va fi un manager bun, sunt convins de asta. Andrei, îți urez succes!

Andrei „Odoamne” Pascu ridicând trofeul „League of Legends European Championship Summer 2022”.

În producția acestui documentar au fost implicate mai multe persoane, însă aș dori să le menționez pe câteva dintre acestea. Maria Cîrstea și Radu Ștefan Dumitrache s-au ocupat de imagine. Matei Dan Andrei s-a ocupat de sunet, acesta fiind unul foarte clar, melodiile fiind bine alese, însă volumul putea fi ridicat, totuși, puțin mai mult. Cristi Roman s-a ocupat de post-producție, Toma Nicolau, deși l-am menționat și mai sus, s-a ocupat de scenariu și regie, iar Andreea Ivănescu, reprezentând Riot, cred că a avut grijă ca acest documentar memorabil să prindă viață. Nu mă așteptam ca jocurile video să ajungă în Opera Națională București și, mai mult, ca Orchestra Operei Naționale din București să cânte în momentele în care Odoamne strălucea pe scenă. Acesta a fost un eveniment demn de menționat în cărțile de istorie ale sporturilor electronice din România.

Ce a vrut Riot să arate cu un astfel de documentar? Este simplu. Riot a vrut să arate tuturor că dacă vrei ceva cu adevărat, ceva ce depinde în foarte mare măsură de propria-ți persoană, poți realiza. Riot, prin acest documentar, a arătat foarte mult respect și, totodată, a acordat importanță comunității de League of Legens din România. Este ceva ce niciun deținător al unui astfel de joc n-a mai făcut în România, iar eu cred că Riot va fi și singurul o perioadă însemnată de acum înainte. Da, este evident că Riot a creat acest documentar și pentru a face reclamă jocului, dar nu poate judeca nimeni compania pentru asta.

Astea Ziind Fise, bucurați-vă de documentarul regizat de Toma Nicolau, bucurați-vă de această minunăție care a fost posibilă datorită Riot Games. Mergeți și vedeți documentarul pe YouTube, acesta are 1h și 33 de minute și îl găsiți pe canalul @leagueoflegendsro. Dacă vă plac sporturile electronice, să nu vă fie frică să încercați să reușiți în acest domeniu, că este un domeniu cel puțin captivant și cu perspectivă pentru mult timp de aici înainte.

Imaginea a fost obținută prin captură de ecran în timp ce rula documentarul.

Lasă un răspuns