Acum câteva zile mă uitam pe un „stream” (transmisiune video în direct pe una dintre platformele YouTube, Twitch etc., unde cei care se uită la transmisiune pot discuta direct cu gazda prin intermediul unui chat) pe canalul de Twitch „Zaiafet”, gazdele fiind Horia SÂRGHI și Andrei RUSE. Nu mai rețin de unde a pornit discuția, însă Andrei i-a spus lui Horia că ar trebui să-l invite la un interviu pe cel mai bine vândut scriitor din România, pe domnul Igor BERGLER. Eu, sincer să fiu, după nume, nici nu credeam că este român. Auzisem despre „Minciuna lui Michelangelo”, însă nu mă gândeam că autorul poate fi român.
După ce am auzit numele invocat de către Andrei, repede am sărit să dau un „Google”, să văd ce titluri a publicat. Hop, la prima căutare mi-a apărut cartea – proaspăt lansată la editura Bookzone – „Moș Teacă cel Nou, ciuca bătăilor lui Klaun Împărat”, am citit descrierea și am decis s-o comand. În nici două zile a ajuns la EasyBox-ul din apropiere și am ridicat-o sâmbătă dimineața, tocmai când mă întorceam din PUB-ul unde ies eu cu prietenii mei.
În ziua respectivă, sâmbătă, am avut niște proiecte de finalizat, însă duminică m-am apucat de citit. După nici 10 pagini, cum nu de multe ori mi s-a întâmplat, am rămas fascinat de modul în care este scrisă cartea, de stilul domnului BERGLER. Plănuisem ca în acea zi să citesc vreo 50 sau 70 de pagini, însă nu mă puteam opri din citit, eram fascinat. În câteva ore, printre două meciuri de Counter-Strike: Global Offensive pe care le-am urmărit, fără să simt vreun efort, am terminat de citit toată cartea. Deși scrisă pentru a fi ușor de citit, cartea te învață – pe mine m-a învățat – câteva cuvinte noi. Nu știu, poate sunt eu ignorant, însă erau acolo niște cuvinte pe care nu le mai auzisem în trecut, iar acest lucru nu poate fi decât plăcut, căci o carte trebuie să facă și asta, să-ți îmbogățească vocabularul.
În stânga – «Moș Teacă cel Nou, ciuca bătăilor lui Klaun Împărat» (2023), iar în dreapta – «Moș Teacă din Cazarmă» (1893).
În cartea publicată de domnul BERGLER se face referire la o altă carte publicată tocmai în 1893, acum 130 de ani, de către Anton BACALBAȘA. Titlul cărții din 1893 este «Moș Teacă din Cazarmă», în aceasta fiind prezentată viața lui Tecuță și, mai apoi, activitatea cazonă a aceluiași Tecuță, care a devenit Teacă, apoi Moș Teacă. Plăcându-mi foarte mult cartea recent publicată și citită pe nerăsuflate, mi-am zis să caut și sursa inspirației. Am intrat pe OKAZII și am găsit titlul. Nici nu am stat pe gânduri și, deși cartea nu arăta foarte bine, am vârât-o-n coș, am plătit-o și am comandat-o. Mi-a ajuns în două sau trei zile, însă nu am citit-o din prima zi. Prima dată am citit 60 de pagini din ea, apoi 76, ca ieri să le citesc și pe restul de 45. Cartea, chiar dacă a fost scrisă acum 130 de ani, redă povești cazone pe care mi le povestea și tata, care a îndeplinit stagiul militar prin anii ’80. Bănuiesc că poveștile nu mai sunt de actualitate, căci acum suntem membri ai UE și NATO, deci armata pe „rit vechi” a fost, din fericire, abolită.
Am menționat mai sus că inspirația domnului BERGLER a venit din cartea «Moș Teacă din Cazarmă», însă este greșit să las să se înțeleagă asta. Ideea este preluată din cartea cu pricina, însă inspirația vine din zilele noastre. Acțiunea din cartea dânsului are loc într-o țară numită Ronania, în care „primier” este un militar dolofan (ca mine), iar președinte un ficus, adică Klaun Împărat. Cartea este produsul unui tip de umor demențial, cum eu n-am mai întâlnit, sincer să fiu, niciodată. Citeam pagină după pagină și nu mă puteam opri din râs. Este de prisos să mai menționez CĂ CAricaturile (CĂCAfonie deliberată) din carte sunt de un umor, aș spune eu, căruia nu-i poți rezista. Scroafe urcate în copaci, varani păziți de lătrăi sau râme culturale, acestea sunt trei dintre caricaturile care apar în carte. Cartea, precum titlul publicat în 1893, are și o piesă de teatru pe care, sincer să fiu, n-am înțeles-o în totalitate. Am înțeles care sunt câteva dintre personaje, însă nu le-am deslușit pe toate, da’ promit să-mi depășesc ignoranța și să le „legitimez” pe „tăti”. Pentru cine a citit sau va citi cartea „Moș Teacă cel Nou, ciuca bătăilor lui Klaun Împărat”: I-am cumpărat și eu maculatura de debut a tânărului Goe, da’ este lipsită, în opinia mea, de orice poate fi considerat «poesie»; Alea sunt niște texte lăbărțate, atât; 30 de lei pentru o oră de citit?! Asta țeapă!
După cum puteți vedea în poza alăturată, în stânga avem titlul publicat de domnul Igor BERGLER în 2023, iar în dreapta avem titlul publicat de Anton BACALBAȘA în 1893. Prima dintre ele poate fi găsită la 44 de coconeți ronanieni, iar cealaltă se poate găsi republicată, cele mai multe republicări având loc în perioada comunistă. Eu, norocos fiind, am pus mâna pe unul dintre exemplarele publicate înainte ca țara să fie sechestrată de comuniști, înainte de a vedea totul scris cu „î” din „i” peste tot, însă am văzut că nu mai există niciuna pe OKAZII. Poate o găsiți pe vreun anticariat, că sunt destule.
Domnule BERGLER, vă mulțumesc pentru acest titlu magic, amuzant și atât de actual în țara imaginară Ronania, căci acolo și Cacademiei, de foarte multe ori, îi sare lanțul de la bicicletă și pedalează în gol. De asemenea, doresc să-i mulțumesc și lui Andrei RUSE, acesta prezentându-ne un scriitor care deține, în opinia mea, un stil unic și, de asemenea, un umor pe măsură.
Astea Ziind Fise, „Moș Teacă cel Nou, ciuca bătăilor lui Klaun Împărat” este o carte despre hoție, înșelătorie, parvenitism, slugărnicie, turnătorie (și nu de aluminiu, oțel sau fontă), delir și sfidare, însă prezentate cu mult umor și cu multă măiestrie.