Când ANa a luat premiul de cea mai bună jucătoare la Counter-Strike: Global Offensive (CS: GO) – feminin, presa din România a scris de nu s-a mai oprit. Ceea ce este normal și justificat, iar reclama aceasta a ajutat-o să devină cunoscută și în afara comunității de sporturi electronice din România, căci comunitatea, iar aici nu mă refer doar la comunitatea din România, știa cât de cât cine este ea și ce realizări a avut.
Când ANa a câștigat primul ei mare turneu, ESL Impact League Season 2 Finals, în înfruntarea respectivă s-au aflat opt echipe, în condițiile în care organizațiile feminine de CS: GO erau prezente în scenă într-un număr foarte mic, însă într-o continuă dezvoltare.
Patru luni și câteva zile mai târziu de la evenimentul HLTV Award Show 2022, desfășurat în 14 ianuarie 2023, eveniment în care ANa a fost desemnată cea mai bună jucătoare de CS: GO din lume, un român a reușit cea mai mare performanță pentru România în CS: GO, performanță care nu mai poate fi egalată niciodată de către niciun român, tocmai pentru că CS: GO-ul va dispărea, iar Counter-Strike 2 (CS2) îi va lua locul.
Mihai „iM” IVAN, s-a calificat cu echipa GamerLegion în cadrul BLAST.tv Paris Major 2023, în Challengers Stage. În grupa respectivă au fost 16 echipe cu tot cu echipa lui iM și doar opt dintre acestea urmau să se califice în etapa următoare. Pentru a putea avansa în etapa Legends Stage, echipele au avut nevoie de trei victorii. La trei înfrângeri, fără echivoc, echipele plecau acasă, drumul lor în cel mai mare eveniment bianual (uneori doar anual, prin excepție) încheindu-se acolo. După prima zi în Challengers Stage, echipa românului iM avea deja scorul 0-2, fiind la doar o înfrângere distanță față de primul zbor spre casă. Cumva, nu înțeleg cum și de unde, GamerLegion s-a ridicat și, în final, echipa a avansat în Legends Stage cu scorul de 3-2, cel mai slab scor cu care se putea califica în această grupă.
Mihai „iM” IVAN a plâns când a avansat din Challengers Stage (3-2) în Legends Stage, după ce echipa lui a avut un scor de 0-2 la general, sursă HLTV.
Având un scor relativ slab, însă fiind o minune pentru că această calificare a venit după două înfrângeri, deci a avut trei victorii la rând, echipa lui iM a jucat în primul meci cu una dintre echipele favorite pentru ridicarea trofeului, Na`Vi. Formatul acestei grupe fiind același cu cel al grupei Challengers Stage, din 16 echipe urmând ca doar opt dintre ele să se califice în Play-Off. După ce a pierdut primul meci, echipa lui iM a câștigat trei meciuri consecutive și s-a calificat în Play-Off cu scorul general de 3-1, ceea ce nimeni nu credea că se va întâmpla, cred că nici măcar el. Da, noi visam la asta, însă era aproape imposibil de atins această performanță.
Odată ajuns în Play-Off, acesta deja distrusese recordul parcursului vreunui român într-un eveniment Major, acesta fiind asemenea unui campionat mondial, unde se duelează cele mai bune echipe din toată lumea. Niciun român nu mai ajunsese vreodată atât de departe într-un eveniment Major. După ce s-a decis, în urma jucării meciurilor, care sunt cele opt echipe care avansează în Play-Off, echipa românului nostru s-a clasat pe locul 5, deci primul meci l-a avut cu echipa calificată pe locul 4, o echipă cu majoritatea jucătorilor din Ucraina. Locul 1 clasat în Play-Off (Heroic) a jucat cu locul 8 (FaZe), 2 (Vitality) cu 7 (ITB – echipă care are și ea în componență un jucător român, anume Sebastian „volt” MALOȘ), 3 (Liquid) cu 6 (Apeks), iar 4 (Monte) cu 5 (GamerLegion).
Evenimentul având loc în Paris, publicul avea o mare afinitate doar pentru cei doi jucători francezi calificați în Play-Off, aceștia jucând în echipa franceză Vitality, alături de un israelian și doi dintre cei mai importanți jucători de CS: GO din lume, aceștia fiind danezi, foști jucători ai legendarei echipe Astralis. Având toate aceste date, echipa lui iM având și un jucător belgian , însă și un român în galeria echipei franceze Vitality (Golden Hornets), publicul din arenă a ținut cu echipa românului nostru. Cu publicul de partea lor, iM și coechipierii lui au învins Monte cu scorul de 2-0 (16 – 10 pe harta Mirage și 16 – 3 pe harta Overpass) în optimi (sferturi), românul nostru având niște performanțe inimaginabil de bune. După meciul cu Monte, pentru iM și coechipierii lui a urmat meciul cu Heroic, echipa daneză clasată pe locul doi în lume, însă cunoscătorii o considerau ca fiind cea mai bună echipă la acel moment și, de asemenea, favorită pentru câștigarea trofeului. După scorul de 16 – 13 pe harta aleasă de GamerLegion, Ancient, și cu un iM clasat pe locul trei la performanțe pe respectiva hartă, Heroic mai avea nevoie să câștige doar o hartă și ajungea în marea finală, însă iM și coechipierii lui au decis că încă n-a sosit timpul. După un parcurs nebun al lui iM pe harta Inferno, cea aleasă de către Heroic, GamerLegion urma să câștige respectiva hartă cu 16 – 14, meciul devenind 1 – 1 la general, echipa ce avea să învingă pe harta următoare mergând direct în finala evenimentului Major. După o a treia hartă nebunească în care jucătorul român iM le-a distrus pe superstarurile de la Heroic, GamerLegion avea să se impună cu scorul de 16 – 6 pe harta Mirage, astfel asigurându-și locul în finala ultimului Major de CS: GO, cu scorul general de 2 – 1, iM devenind primul și singurul român finalist al unui astfel de eveniment la CS: GO.
Finala a fost un eveniment uimitor care s-a jucat între Vitality și GamerLegion, unul în care iM s-a ridicat la adevărata lui valoare, deși în prima hartă nu a avut o performanță similară cu cea cu care ne-a obișnuit în meciurile trecute, presiunea unei finale, publicul și experiența fiind de partea echipei Vitality. 20.000 de persoane scandând pentru echipa Vitality, deoarece juca acasă, fiind ultima șansă a jucătorului francez Mathieu „ZywOo” HERBAUT să câștige cel mai prestigios trofeu din CS: GO. Acesta a jucat foarte bine și, cu publicul și experiența de partea lui, a reușit să își adauge în palmares cel mai important trofeu pe care-l poate câștiga un jucător de Counter-Strike: Global Offensive, încununându-și astfel cariera cu această realizare, acesta fiind singurul trofeu care-i lipsea. Fusese deja declarat jucătorul anului de două ori, iar de alte două ori s-a clasat ca fiind al doilea jucător din lume. Probabil, în acest an va fi declarat din nou cel mai bun jucător din lume, datorită statisticilor pe care le are până acum.
Deși echipa europeană GamerLegion a fost învinsă cu 2-0 de către echipa franceză Vitality în finala ultimului Major la CS: GO, GamerLegion a fost cea mai uimitoare echipă din toate timpurile care a participat vreodată și a ajuns atât de departe la un Major. O echipă căreia nu i se oferă multe șanse pentru a ajunge în stagiile finale ale evenimentului se numește „Underdog”, acest titlu informal fiind purtat și de către echipa românului nostru. Nu doar că echipa nu a fost eliminată din Challengers Stage, unde după prima zi avea un scor general de 0-2, ci s-a ridicat, a avansat cu 3-2 în Legends Stage, de unde a avansat mai departe în Play-Off cu scorul general de 3-1, ca mai apoi să învingă în sferturi (optimi) echipa Monte, să învingă una dintre cele mai bune echipe din lume, Heroic, în semifinale, ca mai apoi să joace finala versus cea mai bună echipă din lume, aceasta având publicul și experiența de partea ei. Românul iM a fost declarat ca fiind revelația evenimentului și, probabil, cel mai uimitor jucător venit, cumva, „de niciunde”, fiind un „underdog”, învingând unii dintre cei mai buni jucători din lume. Mihai „iM” IVAN a jucat de la egal la egal cu Casper „cadiaN” MØLLER, Mathieu „ZywOo” HERBAUT, Dan „apEX” MADESCLAIRE (câștigătorul unui CS: GO Major în 2015, chiar în România, la Cluj-Napoca), Emil „Magisk” REIF (câștigătorul a trei CS: GO Major, unul în 2018 și două în 2019) și Peter „dupreeh” RASMUSSEN (câștigătorul a patru CS: GO Major, unul în 2017, unul în 2018 și două în 2019). Experiența jucătorilor împotriva cărora jucătorii de la GamerLegion au jucat în finală și, de asemenea, publicul le-au adus victoria francezilor, însă GamerLegion vor rămâne în istorie, Mihai „iM” IVAN va rămâne în istorie pentru ceea ce a realizat, iar paginile de istorie vor menționa locul din care și modul în care acesta s-a ridicat pentru a străluci în fața unei lumi întregi. Am prieteni ucraineni, canadieni, danezi, nemți, sârbi, bulgari, nemți, suedezi care acum sunt susținătorii lui iM, deoarece acesta este un exemplu în scena pro de Counter-Strike.
Tot evenimentul l-am urmărit pe Mihai „iM” IVAN prin intermediul lui Costin „Jaxi” VRÂNCEANU, fost jucător profesionist de Counter-Strike 1.6 și Global Offensive, actualmente având statutul de streamer și de organizator de evenimente în domeniul sporturilor electronice, și prin intermediul lui Paul „Werty” BOLOG, comentator de Counter-Strike: Global Offensive, aceștia făcând stream-uri cu toate meciurile românului nostru. Finala am trăit-o în AFI Cotroceni, la CinemaCity, unde o sală a fost destinată acestui eveniment. Peste 200 de persoane am fost prezente în sală și ne-am bucurat pentru fiecare „kill” (ucidere) pe care echipa românului nostru o realiza împotriva echipei Vitality. Ne-am bucurat pentru parcursul românului nostru, ne-am bucurat că ne-a făcut să visăm, că ne-a readus aminte că se poate ca și noi, românii, să strălucim pe cele mai mari și mai importante scene.
Prezentarea lui iM din cadrul finalei poate fi urmărită aici https://bit.ly/Finala_iM_1, prima rundă de pistoale de pe harta Overpass poate fi urmărită aici https://bit.ly/Finala_iM_2, prima rundă de pistoale de pe harta Nuke poate fi urmărită aici https://bit.ly/Finala_iM_3, runda în care iM omoară trei jucători pentru a face 5-3 pentru GL pe Nuke poate fi urmărită aici https://bit.ly/Finala_iM_4, runda în care GamerLegion pierde cu 16-13 pe Nuke și cu 2-0 la general poate fi urmărită aici https://bit.ly/Finala_iM_5.
Mihai „iM” IVAN a fost al doilea cel mai bine clasat jucător de la Major, aflându-se la doar 0,04 puncte de rating în spatele MVP-ului evenimentului, Mathieu „ZywOo” HERBAUT. Românul nostru a avut un rating de 1.35 în 12 hărți jucate, iar francezul a avut un rating de 1.39 în 10 hărți jucate.
Acest ultim Major de CS: GO a adus mai multe premiere, iar mai jos voi aminti câteva dintre ele:
- GamerLegion a fost echipa „underdog” care a avut cel mai bun parcurs de la toate cele 19 evenimente Major de CS: GO;
- Danezul Peter „dupreeh” RASMUSSEN a devenit singurul jucător din lume care a participat la toate cele 19 evenimente Major de CS: GO, fără să rateze vreunul;
- Tot danezul Peter „dupreeh” RASMUSSEN a devenit singurul jucător din lume care a câștigat de cinci ori Majorul la CS: GO, devansându-i pe foștii lui colegi din Astralis, Nicolai „device” REEDTZ, Lukas „gla1ve” ROSSANDER și Andreas ‘Xyp9x’ HØJSLETH, aceștia câștigându-l de patru ori;
- Acesta a fost primul Major de CS: GO în care nu s-a calificat în Play-Off niciun jucător rus, și nu pentru că acestora nu le-a fost permis să joace în cadrul evenimentului, ci pentru că echipele în care jucau jucători ruși nu s-au calificat;
- MVP-ul a fost luat de către Mathieu „ZywOo” HERBAUT, un jucător care s-a născut fix în ziua în care prima variantă de Counter-Strike a fost lansată, în 9 noiembrie 2000;
- A fost primul Major de CS: GO care a putut fi urmărit în mai mult de 35 de săli de cinema din opt țări (România, Marea Britanie, Irlanda, Israel, Cehia, Polonia, Bulgaria și Ungaria).
Luni, 22 mai 2023, am mers la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” București să-i întâmpinăm pe Mihai „iM” IVAN, jucătorul GamerLegion, și pe Luca „munstur” IOANIȚIU, analistul echipei GamerLegion (videoclipul poate fi urmărit aici https://bit.ly/iM_si_munstur_pe_OTP). Acolo ne-am strâns vreo 40-50 de cunoștințe și prieteni care i-am primit așa cum se cuvine pe eroii noștri. Aceștia, în special iM, ca jucător, au fost remarcați în mod pozitiv la nivel internațional de către toți analiștii și comentatorii care activează în branșă.
Meciul din finală a fost urmărit pe cele două stream-uri românești, al lui Costin „Jaxi” VRÂNCEANU și al lui Paul „Werty” BOLOG, de peste 25.000 de români, aici neavând date cu privire la românii care s-au uitat pe stream-urile oficiale BLAST.tv. Comunitatea din România l-a susținut pe Mihai „iM” IVAN prin postări pe Twitter, prin story-uri (povești) pe Instagram sau prin mesaje private, prin videoclipuri pe Youtube, prin postări pe Facebook ș.a.m.d. Familia, prietenii și cunoștințele au fost în Accor Arena când acesta juca pe scenă, au cântat și s-au bucurat pentru el, l-au încurajat în privat prin mesaje sau prin apeluri, iar unii dintre noi l-am așteptat și la aeroport cu aplauze. Cineva lipsește de aici… cineva, din păcate, lipsește din toată această poveste, iar acel cineva este PRESA. Presa din România a greșit prin faptul că nu a acordat o mai mare importanță acestui eveniment. Sper ca acest lucru să se schimbe și presa să scrie despre performanța obținută de către românii noștri Mihai „iM” IVAN, ca jucător al GamerLegion, și Luca „munstur” IOANIȚIU, ca analist al echipei. Singurele publicații care au scris despre eveniment fiind ProSport (link articol: https://bit.ly/ProSport_iM) și Jocuri 24/7 (link articol: https://bit.ly/Jocuri247_iM), iar cei de la Euronews l-au invitat într-o emisiune unde a fost intervievat de către Daniel COMAN, ocazie cu care Radu HÂNGĂNUȚ a prezentat o hartă pentru CS: GO, creată de un cotidian finlandez, în care jucătorii ruși de CS: GO se pot informa cu privire la ceea ce se întâmplă în prezent în Ucraina (link videoclip: https://bit.ly/Euronews_iM).
Astăzi, chiar de ziua copilului, Mihai „iM” IVAN a primit trofeul digital care atestă faptul că acesta este unul dintre jucătorii care au jucat finala BLAST.tv Paris Major 2023, astfel intrând în paginile de istorie (https://bit.ly/iM_Tweet).
Trofeul digital care atestă faptul că Mihai „iM” IVAN este unul dintre finaliștii evenimentului BLAST.tv Paris Major 2023, ultimul Major de CS: GO, sursă Twitter iM.
Astea Ziind Fise, dacă aveți un vis, chit că unii nu cred în voi sau poate dacă nici măcar voi nu credeți că veți reuși, continuați să faceți ceea ce faceți bine, astfel veți avea șansa să străluciți, la fel cum Mihai „iM” IVAN a făcut-o în cadrul BLAST.tv Paris Major 2023, ultimul Major de Counter-Strike: Global Offensive.
În prezent, GamerLegion înseamnă:
Mihai „iM” IVAN – România
Frederik „acoR” GYLDSTRAND – Danemarca
Isak „isak” FAHLÉN – Suedia
Kamil „siuhy” SZKARADEK – Polonia
Nicolas „Keoz” DGUS – Belgia
Ashley „ash” BATTYE (antrenor) – Marea Britanie