„Internetul liber, așa cum îl știm astăzi, este pe cale de dispariție. O poză, o melodie, un videoclip sau chiar un text, copiate și trimise prietenilor, devin contrafacere sau piraterie, și vor fi pedepsite drastic. La mijloc stă un tratat internațional semnat în secret săptămâna trecută, în Japonia, inclusiv de către România.”, acesta este textul pe care-l rostește Andreea Esca într-o știre difuzată pe postul Pro TV, după care, pe post rulează un material în care un reporter discută pe baza subiectului prezentat de către Andreea Esca.
Captură de ecran a videoclipului care a prezentat știrea despre ACTA.
Reporterul prezintă problema în detaliu și ne spune că „Promisiunea internetului liber este la un pas de prăbușire prin introducerea ACTA, sau Acordul Comercial Împotriva Contrafacerii, 29 de țări, printre care și România, au semnat deja documentul, în spatele ușilor închise. Ca să înțelegem mai exact ce urmează, să presupunem că am găsit pe un site o rețetă de gogoși cu dulceață și vreau să le-o arăt prietenilor. Mesajul meu va fi scanat obligatoriu de furnizorul de internet. Dacă ACTA detectează că am copiat o poză, un clip, o melodie sau un text, poate să treacă pe loc la tăierea conexiunii, a contului de e-mail sau chiar să închidă complet site-ul. Pasul următor poate fi un dosar penal sau chiar închisoare.”
În material apare și un, să-i spunem, cetățean interesat, care ne transmite că „În cazul în care un prieten pune o poză pe care această organizație consideră că ar avea drepturile de autor asupra pozei sau un filmuleț, sau o melodie, pusă de un vizitator al contului de Facebook, ei practic pot închide contul de Facebook sau, chiar mai mult, pot închide Facebook-ul în totalitate.”
La final, reporterul vine cu niște clarificări prin care ne transmite că „ACTA a generat un val de furie pe internet. Hackerii de la Anonymous au anunțat că vor ataca guvernele semnatare, inclusiv cel al României. Mai mult, ACTA a fost condamnată deja public chiar de raportorul Parlamentului European, care a urmărit negocierile. Acest acord poate avea consecințe majore asupra vieților cetățenilor, însă totul este făcut pentru a preveni intervenția Parlamentului European în această chestiune.”
Așa începe știrea pe care a rostogolit-o contul de Facebook (dar și de Tik Tok), Atty Hz, https://www.Facebook.com/HathaziAttilaZoltan1. Videoclipul mi-a fost recomandat când mă uitam la „Reel”-uri pe Facebook, cred că în data de 8 iunie, acum opt-nouă zile.
Videoclipul, pe porțiunile unde avea „black bars” (loc în partea de sus-jos sau stânga-dreapta, al unui ecran care redă o imagine statică sau video, umplut cu pixeli neiluminați), avea mai multe emoji-uri (fețe) și texte. Sus era scris textul „Auziți ce vor să facă nebunii lumii!”, iar jos era scris textul, ca o continuare a celui de sus, „…adio democrație!”. Erau afișate și mai multe emoji-uri (fețe), una fiind steagul României, două palme care se roagă, un curcubeu și, foarte, foarte mare, o față cu gura larg deschisă, care se ține cu palmele de obraji, astfel reprezentând uimirea/șocul.
Eu știam tema despre care se discuta în respectivul videoclip, ACTA fiindu-mi un termen cunoscut. Am văzut că videoclipul are foarte multe comentarii și, având în vedere că era abia 04:13 AM când l-am văzut, am zis să intru să văd ce fel de persoane au comentat la respectivul material. Erau, cel puțin la acea oră, 537 de comentarii. Le-am citit pe toate, cred că a durat peste o oră, poate două, însă am vrut să văd ce spune lumea.
În următoarele rânduri vă voi prezenta câteva dintre cele 537 de comentarii, bineînțeles, păstrând grafia autorilor.
Ludovic Radu spune „Sa ieșim afara din UE e cel mai bine chiar dacă v-a fii un pic greu pana ne obișnuim, dar suntem slabi fără sa facem acest pas!”, comentariu postat cu două zile înainte, acesta strângând 180 de reacții pozitive.
Comentariul domnului Ludovic Radu.
Pihureac Mihaela spune „Păi era imposibil ca sclaveții noștri să nu semneze orice alții visează noaptea…..”, comentariu postat cu o zi înainte, acesta strângând 38 de reacții pozitive.
Comentariul doamnei Pihureac Mihaela.
Cristina Borcila spune „Super, sa-l inchida! Foarte bine, ne întoarcem la cărți, scrisori. Vom citi mai mult, vom comunica mai mult unii cu ceilalți.”, comentariu postat cu o zi înainte, acesta strângând 82 de reacții pozitive.
Comentariul doamnei Cristina Borcila.
Mary Maria spune „Pe mine ma blocat fb.nici nu știam de ce o abureala ne deconectam de la internet atunci”, comentariu postat cu două zile înainte, acesta strângând 8 reacții pozitive.
Comentariul doamnei Mary Maria.
Nicu Fasan spune „Să dispară definitiv tot internetul cu toate aplicațiile cît și Google ar fi un bine ,poate așa aduc copii la gândirea naturală nu cea artificială a tehnologiei!”, comentariu postat cu opt săptămâni înainte, acesta strângând 25 de reacții pozitive.
Comentariul domnului Nicu Fasan.
Ilie Slusariuc spune „De aia a fost dulapul în Japonia?”, comentariu postat cu o zi înainte, acesta strângând 4 reacții.
Comentariul domnului Ilie Slausariuc.
Petre Valentin spune „Nu ati inteles, ideia este ca nu o poza sau o Melodie Este problema, problema este ca noi distribuim unele videiori care Nu o sa le vedem vreo data la vreo teliviziune ca Nu le da pe tv, teveurile sunt ale hotilor de la putere, Asta Este problema mare, Nu stiu cati dintre voi intelegeti ce spun!!”, comentariu postat cu 15 ore înainte, acesta strângând 20 de reacții pozitive.
Comentariul domnului Petre Valentin.
Vasile Sorica spune „Acum40aniinurmaeu nu stiam de internet tictoc feisbuc si ocupatia gen mele eram obligati personal sa cautam serviciu sialtr distractii frumoase asa ca eu zic ca ar fi foarte bine sal inchida nui nici o crima toata lumea12-70anistau lipiti de telefone tic tocuri si multe magarii chiar si furtul banilor de pe conturi iar voi fraueri dati numai sturi dar nu puteti rezolva aopri aceste fraude sa stricat cetatenii complet asa ca chiar ii rog sal inchida sa se popularizeze popoarele”, comentariu postat cu două zile înainte, acesta strângând o singură reacție pozitivă.
Comentariul domnului Vasile Sorica.
Nutu Tomoiaga spune „Păi nu m-ai folosim internetul și vom folosi telefonul cu fir si la dracu cu internetul să-l întrețină internetul Bil Gates și ce-i care fac legi și sancțiuni”, comentariu postat cu cinci ore înainte, acesta nestrângând vreo reacție.
Comentariul domnului Nicu Tomoiaga.
Ghizela Csavar spune „Pai atunci de ce sa platim factura pt internet”, comentariu postat cu o zi înainte, acesta strângând o singură reacție pozitivă.
Comentariul doamnei Ghizela Csavar.
Abdullah Cakir spune „sa-i ia dracu de timpiti tradatori o sa avem internet de la rusi de la chinezi de la turci la astia nu le pasa noua ordine de cacat a tradatorilor mondiali”, comentariu postat cu cinci ore înainte, acesta nestrângând vreo reacție.
Comentariul domnului Abdullah Cakir.
Gim Us spune „Alooooo îl plătim arzăvar („emoji” cu un foc) iadului de po_pon*** (n.m. am modificat eu grafia) nenorociți asta e ca să nu le mai spunem hoți sau jeguri”, comentariu postat cu opt ore înainte, acesta nestrângând vreo reacție.
Comentariul domnului sau doamnei Gim Us.
Maria Raysa spune „Este veche Știrea !!!! Este pro tv programul vechi !”, comentariu postat cu o zi înainte, acesta nestrângând vreo reacție.
Comentariul doamnei Maria Raysa.
De ce am considerat important să vă prezint câteva comentarii? Păi, în opinia mea, este vital să vedem cum gândesc oamenii care decid să comenteze la astfel de materiale. Vedem că toate comentariile sunt împotriva a tot felul de lucruri. Împotriva ordinii mondiale, împotriva lui X sau împotriva lui Y, însă nimeni, cu o singură excepție, nu și-a pus întrebarea „Oare videoclipul ăsta este real? Dacă este real, oare este el de actualitate?”. Nu vorbim de 10, 50 sau 100 de comentarii, ci de 537 de comentarii lăsate de niște oameni care nu au putut gândi, nu au putut concepe, cu o singură excepție, că știrea poate este un fals sau că poate nu este de actualitate. Din comentariul respectivei persoane putem observa că nici măcar dânsa, că pare a fi o doamnă, nu și-a pus întrebarea „Oare este o informație falsă sau de actualitate?”, ci cunoștea logoul postului Pro TV și, văzând că logoul din video nu este cel actual, și-a dat seama că materialul este vechi. Eu nu cred că dintre cele 537 de persoane care au comentat la acel videoclip doar ea se uita la Pro TV, însă unii sunt atât de creduli, se lasă atât de sensibilizați pe internet, încât i-a părăsit, dacă au avut vreodată, rațiunea.
Este interesant cum doamna Cristina Borcila crede că închiderea internetului, de parcă s-ar închide de la un întrerupător, ca un bec, ar genera mai multe scrisori scrise și trimise. Nimic mai fals. De când cu internetul, aproape fiecare persoană care deține un telefon a trimis un mesaj, însă nu fiecare persoană care știa să scrie pe vremurile când nu erau internet sau telefoane, a trimis o scrisoare. La fel de interesant este cum domnul Ilie Slusariuc crede că de aia a fost președintele României în Japonia și, cel mai probabil, va crede asta toată viața, căci nimeni nu-i va spune că videoclipul văzut de el nu este de actualitate. Și mai interesant este faptul că domnul sau doamna Gim Us crede că dacă plătești un abonament de 30 de lei la internet ți se cuvine toată informația de pe el, fie ea sub formă de text, imagine, videoclip, melodie ș.a.m.d. În mintea acestei persoane, și nu este singura care gândește așa, dacă plătești bilet pentru un loc în tribunele unui stadion, dau un exemplu pe care oricine îl poate asimila, poți să-ți iei semințele și berea în mod gratuit. Domnul care spune că vom lua internet de la ruși/turci cred că este inconștient.
Videoclipul, chiar astăzi am verificat, a fost vizionat de peste 610000 de ori, apreciat de peste 5600 de persoane, iar peste 800 de persoane au comentat cu privire la el. În 9 zile au apărut peste 263 de noi comentarii, însă nu le voi mai citi și pe acelea, căci mi-au ajuns cele 537. Trebuie să conștientizăm că 800 de persoane sunt doar cele care au comentat, însă sunt foarte multe care, deși cred că videoclipul este real și actual, nu au comentat. Nu știu câte persoane cred asta, însă știm că sunt peste 4800 de persoane (numărul de aprecieri-numărul de comentarii), luând în calcul că fiecare persoană care a comentat a și apreciat videoclipul. Dacă nu este așa, numărul real crește, iar cel teoretic crește la câteva sute de mii, căci a fost văzut de peste 600 de mii de ori. Practic, un întreg județ a văzut acest videoclip.
M-am uitat puțin peste pagina de profil a domnului Atty Hz și am văzut că foarte multe „reel”-uri postate de el, cred că toate, prezintă mesaje scoase din context, adică dezinformări, manipulări, adevăruri trunchiate sau minciuni mai mari decât „Casa Poporului”. De la acel videoclip și până astăzi, până la ora la care scriu acest text, adică 01:20 AM, a mai postat 159 de videoclipuri doar pe profilul de Facebook, și cred că acest cont, cel de Facebook, este o anexă a celui de Tik Tok.
Cred că persoanele din spatele acestor conturi vânează, pe lângă atenția de care au parte în urma „viralizării” unui astfel de videoclip, și să destabilizeze societatea. Ori dacă nu vor s-o destabilizeze, mai mult ca sigur vor să spună lumii tot felul de minciuni sau conspirații pentru că ele, persoanele din spatele acestor conturi, chiar cred în ele. Sigur, mai sunt și unele persoane care fac bani de pe urma acestui tip de postări, însă cred că numărul acestora nu este atât de mare, ci redus, însă își fac bine treaba. Aici ar trebui, de fapt, să intervină platformele sociale de genul Facebook, Tik Tok, Instagram, Twitter sau YouTube etc. a. î. să șteargă tot conținutul de acest tip. Acesta este un conținut de tip „borhot” și, pe lângă faptul că alterează și conținutul util care se află pe aceste platforme, adună frustrări în oameni. Adună frustrări și tot adună, iar acele frustrări se vor exterioriza la un moment dat, spre exemplu, prin acordarea votului unei persoane nepotrivite sau agresarea fizică a altei persoane cu care se intersectează offline, căci online nivelul de venin a depășit deja limitele limitelor.
Oamenii, și o spun având simț de răspundere, încă nu sunt pregătiți să acceseze internetul, iar școala, însă și statul, se uită ca boul la poarta nouă când vine vorba despre astfel de probleme. În loc să se predea la școală, nu știu, în clasa a VIII-a sau chiar în liceu, o disciplină în care elevii să fie informați cum să separe informația utilă de balast, școala se preface că această problemă nu există. Dar tot în școală vin unii copii și spun că X, un băiat narcisist cu mușchi, este exemplul lor în viață sau că „monezi” este pluralul cuvântului „monedă”. Dacă ar învăța în școală cum să filtreze aceste informații și cum să cerceteze (mult spus) veridicitatea lor, societatea ar scăpa de foarte multe probleme.
Știrea despre ACTA este de la începutul lui 2012, adică de mai bine de 11 ani, iar un cont, și nu cred că este singurul, a prezentat-o ca fiind de actualitate, internauții luând în serios informația. Aici găsiți un link către știrea publicată pe site-ul Pro TV, acordul căzând încă de atunci, din 2012, când în mai multe țări au avut loc proteste de stradă: https://stirileprotv.ro/stiri/ilikeit/ce-este-acta-acordul-care-a-fost-semnat-fara-sa-stie-nimeni-si-care-cenzureaza-internetul.html.
Astea Ziind Fise, dragilor, aveți grijă la informațiile pe care le preluați de pe internet. Mai întâi verificați-le, căci nu se știe cu ce dezinformări s-ar putea să vă întâlniți. Poate că nu este de ajuns ca la bacalaureat să avem „competențe digitale”, căci, după cum putem vedea, în cele mai multe cazuri, ele sunt egale cu 0. Analfabeți digital sau informatic?!