19 iulie 2023

Olimpiada Internațională de Fizică

Am văzut că pagina de facebook Ministerul Educației – România a distribuit o poză în care erau cinci tineri români care au participat la Olimpiada Internațională de Fizică și, aparent, s-au descurcat foarte bine.

Postarea de pe pagina de facebook a Ministerului Educației.

Din postare reiese faptul că patru dintre ei sunt elevi ai Liceului Teoretic Internațional de Informatică București, iar unul este elev al Liceului Teoretic „Grigore Moisil” din Timișoara. Să le luăm de la coadă la cap.

La Liceul Teoretic „Grigore Moisil” din Timișoara, instituție de stat, conform Pro TV, anul trecut, în 2022, cea mai mică medie de admitere a fost 9,18. În articolul care poate fi găsit accesând linkul https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/topul-celor-mai-bune-licee-din-timisoara-in-functie-de-media-de-admitere-dupa-repartizarea-computerizata-din-2022ed.html este menționat faptul că au fost admiși 130 de elevi, toți cu medii mai mari sau egale cu 9,18. Acesta fiind unul dintre cele mai bune licee din județul Timiș, acolo învățând foarte mulți copii buni, însă și din „familii bune”.

La Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, instituție privată, repet, privată, de învățământ, nu știu care sunt mediile de admitere, însă am intrat pe site-ul acestora și am găsit altceva. Aparent, conform informațiilor găsite pe pagina intitulată „Taxe școlare” (care poate fi consultată accesând linkul https://pallady.ichb.ro/liceu/taxe-scolare/), doar taxa de înscriere este de 500 €, adică 2470,77 lei, la data scrierii acestui text. Dacă taxa de înscriere este 500 €, taxa de școlarizare este nu mai puțin de 8350 € pe an, adică 41214,11 lei, la data scrierii acestui text. Da, ați citit bine, pe an. Adică, pentru a studia în cadrul acelui liceu trebuie să ai niște părinți bogați, poate foarte bogați.

Stați, că pe aceeași pagină scrie că manualele mai costă încă „aproximativ 150 € pe an”, iar uniforma costă încă „aproximativ 100 € pe an”. Păi, să ne fie cu iertare, ce familie din România își permite să plătească pentru copilul ei peste – și punem doar aceste patru costuri – 700 €, adică 3535,28 lei pe lună? Aici se mai adaugă taxa de înscriere, care se plătește o singură dată, fără să mai pun în calcul hainele elevului, întreținerea lui lunară, încălțămintea, transportul până la școală, hrana ș.a.m.d., căci acesta nu poate merge în uniformă peste tot, deci are nevoie de o garderobă și de încălțăminte. Ce familie are să dea aproximativ 1000 € pe lună doar pentru educația copilului? Doar una bogată, una care își permite, căci mai nimeni nu-și face credit pentru a-și putea susține copilul într-o astfel de instituție.

De aici reies două lucruri: că se poate să avem și performanță, însă „sporadic”, căci învățământul public este așa cum este, și avem exemplul tânărului din Timișoara, însă și faptul că, cel puțin în ceea ce înseamnă învățământul preuniversitar, învățământul privat este mai productiv decât cel de stat, iar cel de stat este subfinanțat. Vorbesc strict despre această olimpiadă.

Păi, nenea Ministeru’, matale nu dai 41214,11 lei anual nici pentru un doctorand, deci despre ce vorbim? Nu ți-ar fi puțin rușine să fluturi astfel de rezultate prin fața noastră? Nu știu, poate că unii s-ar bucura ca învățământul să devină, în mare parte, privat, însă mie nu-mi surâde această idee. Ei, acei copii, cei care învață la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, au niște părinți sau finanțatori foarte potenți din punct de vedere financiar, căci omul de rând nu-și permite asemenea taxe. Unde mai pui că foarte mulți dintre bucureșteni nici nu au 8350 € venitul anual, deși muncesc opt ore/zi, 5/7, așa „cum prevede legea”.

Practic, cu 8600 € anual (8350+100+150) ar fi și strigător la cer să nu faci performanță, că nu ai cum. Dacă părinții au banii necesari pentru asemenea taxe, eu sunt convins că mai au și bani pentru meditații, dacă se impune, însă refuz să cred că într-un liceu în care taxele sunt atât de mari vreun elev mai are nevoie de meditații. De asta eu, dacă eram minister, nu m-aș fi lăudat niciodată cu o astfel de performanță, că ea este firească, pur și simplu. Dacă investești atâția bani anual în cineva, este aproape imposibil să nu ai și astfel de performanțe, precum cea de la Tokyo.

Este foarte bine că au luat acele premii, sper să continue să mai ia, însă asta nu ajută cu nimic starea și nivelul învățământului din România, nenea Ministeru’, că mata’ ești nepăsător și aplici regula „unde poți să legi cu sârmă, e păcat să pui șurub”, dar vreau să văd pe unde vei mai scoate cămașa tălică atunci când toate acele sârme ruginite se vor rupe, iar parte din sistem se va prăbuși.

În loc să postăm poze cu copiii care au avut rezultate bune în cadrul Olimpiadei Internaționale de Fizică, mai bine ați da 6% din PIB pentru educație, ori chiar mai mult, că și inflația asta a luat-o razna, deși scade de o perioadă. Păi, dumneata, nenea Ministeru’, cât dai, bre, pentru școlarizarea unui copil, spre exemplu, care învață într-un liceu tehnologic? Sunt și eu curios. Cât dai, dai 8600 € pe an? Că tot faci gură că respectivii elevi nu au rezultate satisfăcătoare la bacalaureat. Banii ăștia nu-i vede nici măcar o universitate pentru un doctorand, apoi un liceu. Abia dai acești bani pentru un student la inginerie, însă pentru toți cei patru ani, nu doar pentru unul. Am fost student la ciclul de studii universitare de licență și abia găseau cadrele didactice o bară de metal pe care s-o strunjească și să ne arate cum se obține o bucșă, iar tu promovezi pozele unor tineri pentru care se investesc minimum 8600 € anual. Așa că, până una alta, lasă matale festivismele și treci la muncă, că vom ajunge vai de noi.

Ne plângem că avem „analfabeți funcțional”, dar cât ai oferit matale pentru școlarizarea acelor copii pe care tot dumneata te-ai grăbit, ca un politician veritabil, să-i împarți în astfel de categorii?

Haideți, nenea Ministeru’, să ridicăm nivelul învățământului de masă, că ăsta are nevoie reală de ajutor chiar acum, că în învățământul ăsta devin unii „analfabeți funcțional”, nu în instituțiile de învățământ în care absolvenții de clasa a VIII-a intră cu medii mai mari de 9,13 sau în care părinții plătesc taxa anuală mai mult decât dai matale pentru un doctorand. Ar trebui să te grăbești, tocmai pentru că timpul va intra în sac, mai ales atunci când la putere se perindă hoți și/sau slugi.

Misiunea învățământului de stat nu ar trebui să fie aceea de a duce un elev de 9 la 10, căci elevul va putea face asta și singur, deși nu-i este neapărat necesar acest lucru. Misiunea învățământului de stat trebuie să fie aceea de a aduce un elev de la 3 la 6, la 7, astfel încât acesta să nu mai fie „analfabet funcțional” și nici să nu-ți rupă bordurile spărgând semințe noaptea, „k băietzii”, ci să fie ajutat și consiliat astfel încât să-și aleagă drumul care să-l împlinească pe el, nu să-ți înfunde închisorile când va deveni adult. Misiunea învățământului de stat trebuie să fie aceea de a te învăța cum să câștigi bine, nu să plângi că, deși muncești, nu ai bani să treci strada. Dar mai avem până atunci, mai avem mult și bine, că nenea Ministeru’ se ține de distribuit poze cu olimpici, nu cu conștientizarea situației în care se află, spre exemplu, opusul olimpicilor și cu crearea și promovarea de programe de ajutorare a acestora.

Astea Ziind Fise, nenea Ministeru’, așteptăm și pozele cu școlile care au WC în fundul grădinii, ca să ne convingem și noi că acei copii au șanse egale cu cei care acum câteva zile au câștigat medalii la Olimpiada Internațională de Fizică desfășurată la Tokyo (Sic!). „Performanță în educație” vei avea abia atunci când nu mai ai „analfabeți funcțional”, când cel mai slab copil știe mai multe decât știe majoritatea celor mediocri acum, nu când ai cinci tineri premiați la o olimpiadă internațională, căci ei sunt, din orice punct din care am privi situația, crema produsă de învățământul românesc. Oare de ce Finlanda lipsește de foarte multe ori din aceste topuri deși se spune că au un sistem de învățământ de invidiat?! Au luat o singură medalie la această olimpiadă, și aia de bronz, deși au fost acordate 37 medalii de aur, 73 de argint și 106 de bronz (conform https://ipho2023.jp/en/wp-content/uploads/2023/07/IPhO2023_issue10.pdf).

Lasă un răspuns