23 ianuarie 2024

Nexus Gaming scrie istorie în Counter-Strike-ul din România

Ieri, 21 ianuarie 2024, Nexus Gaming a scris istorie pentru Counter-Strike-ul din România. După o călătorie sinuoasă, echipa românească s-a calificat la RMR (Regional Major Ranking), evenimente (sunt mai multe RMR-uri: două pentru Europa, unul pentru Asia-Pacific și unul pentru America) din care se vor califica 24 de echipe la PGL Major Copenhagen 2024, primul Major la Counter-Strike 2 și, totodată, primul Major organizat în Danemarca. Deși danezii, prin mai multe echipe, în special Astralis și Heroic, au dominat Counter-Strike-ul mondial, niciun Major n-a fost vreodată organizat în Danemarca, deși danezii sunt fani ai sporturilor electronice, unii studiindu-le chiar la școală.

După două înfrângeri consecutive suferite împotriva echipei 9 Pandas (echipă din Rusia) și împotriva Ecstatic (echipă daneză, aceasta fiind și una dintre echipele la care Adrian „XELLOW” GUȚĂ a activat înainte să plece la Sprout), Nexus, locul 181 mondial până la actualizarea clasamentului de astăzi, era la un BO3 de eliminarea din cursa pentru calificarea pentru RMR, însă aceștia s-au recules și au învins cu 2-0 echipa cehă Sinners, care se clasa la acel moment pe locul 42 mondial. A doua zi urma meciul cu BIG Clan, echipa germană clasată pe locul 16 mondial. Nexus s-a impus cu 2-0 împotriva echipei germane, dominându-i chiar pe propria lor hartă. De la acest punct aveau un loc asigurat în PGL CS2 Major Copenhagen 2024 Europe RMR Decider Qualifier, unde se calificau șase echipe, iar cinci urmau să meargă mai departe la PGL CS2 Major Copenhagen 2024 Europe RMR. A urmat meciul de decizie, care îi trimiteau direct la RMR sau la PGL CS2 Major Copenhagen 2024 Europe RMR Decider Qualifier împotriva echipei OG (echipă europeană), la care activează și românul Iulian „regali” HARJĂU. Băieții de la Nexus au fost foarte timorați în meciul împotriva echipei OG, prin urmare, au fost învinși cu 2-0, iar OG s-a calificat la RMR pentru PGL CS2 Major Copenhagen 2024.

Nexus învinge BIG Clan, top 16 mondial, cu 2-0.

Următoarea zi, adică ieri, 21 ianuarie 2024, Nexus și-a jucat penultima șansă de calificare la RMR într-un B03 împotriva echipei sYnck (echipă din Estonia), pe care a dominat-o tot meciul, astfel câștigând cu 2-0 împotriva acesteia, deși echipa estonă era cea mai bine cotată din cele șase, iar Nexus cea mai slab cotată.

Astfel, Nexus a reușit o calificare istorică la RMR, deoarece până acum nicio altă echipă românească nu s-a mai calificat la un astfel de eveniment. Începând cu Laurențiu „lauNX” ȚÂRLEA și cu Mihai „iM” IVAN, românii au ajuns la mai multe Major-uri, însă niciodată cu o echipă românească. Mihai „iM” IVAN a ajuns, după cum am mai scris pe acest subiect, chiar în finala ultimului Major de la Counter-Strike: Global Offensive, care s-a ținut în Paris, fiind primul român care a atins vreodată o astfel de performanță.

PGL CS2 Major Copenhagen 2024 Europe RMR B se va desfășura în perioada 19 – 22 februarie 2024, chiar la noi în țară, în București. PGL, organizatorul concursului, este o companie românească, cu sediul în Sectorul 2. Aceasta organizează evenimente pentru sporturile electronice de peste 20 de ani, organizând mai multe Major-uri la Counter-Strike și, începând cu anul 2017, organizând anual concursul de Dota 2, The International, care în 2021 s-a desfășurat pe Arena Națională, având premii totale în valoare de 40.018.195 de dolari. PGL ESPORTS SRL, conform Ministerului Finanțelor, a avut un profit de 56.958.217 de lei în 2022 și 52.816.766 de lei în 2021, fiind una dintre cele mai profitabile companii românești de care aproape doar pasionații de jocuri pe calculator au auzit.

La acest RMR România se bucură de o altă premieră, pe lângă faptul că avem prima echipă românească prezentă la calificările pentru Major, mai avem și alți patru români calificați cu echipele lor la această etapă, cu șanse reale de a ajunge la Major-ul din Copenhaga. Mihai „iM” IVAN – fost jucător al echipei Nexus – s-a calificat alături de organizația ucraineană Na`Vi, Adam „adamS” MARIAN – de asemenea, fost jucător al echipei Nexus – calificat alături de organizația spaniolă KOI (deținută de Gerard PIQUÉ), Sebastian „volt” MALOȘ este invitat la RMR deoarece echipa GamerLegion a ajuns în finala BLAST.tv Paris Major 2023 și Iulian „regali” HARJĂU alături de echipa internațională OG.

Orice s-ar întâmpla la RMR, Nexus va rămâne în istorie ca fiind prima echipă care a ajuns vreodată până în acest stagiu cu o echipă de români care, apropo, nici măcar nu are antrenor sau analist. Este o imensă performanță pentru Nexus. De asemenea, ceilalți patru români au obținut o performanță bună, mai ales că Adam „adamS” MARIAN și Iulian „regali” HARJĂU sunt la prima lor calificare la RMR.

După ce Adrian „XELLOW” GUȚĂ a plecat de la Sprout și s-a întors la Nexus, mulți au spus că acesta este finalul carierei lui, că nu va mai confirma niciodată, însă prietenul meu a dovedit că poate să facă performanță și acasă, a dovedit că munca și perseverența te vor duce la un moment dat pe drumul cel bun, pe drumul spre performanță. De asemenea, mulți l-au apostrofat și pe IGL-ul (in-game leader) Nexus, pe Cătălin „BTN” STĂNESCU, cum că ar fi bătrân și că ar trebui să se lase de jucat Counter-Strike, însă acesta le-a dovedit tuturor că și la aproape 35 de ani mai poți face performanță. Cătălin „BTN” STĂNESCU va împlini 35 de ani în aproximativ cinci luni, fiind cel mai în vârstă jucător de la RMR, urmat apoi de către IGL-ul danez al celor de la FaZe, Finn „karrigan” ANDERSEN, care urmează să împlinească 34 de ani în aprilie.

Fiți aproape de echipa Nexus și de jucătorii români în aceste calificări, căci s-ar putea să avem un Major legendar.

Jucătorii Nexus sunt:

Adrian „XELLOW” GUȚĂ

Cătălin „BTN” STĂNESCU

Cosmin „ragga” TEODORESCU

Alexandru „s0und” ȘTEFAN

Ersin „ERSIN” CHIRIAC

Imaginea este preluată de pe pagina de X a Nexus Gaming

Lasă un răspuns