7 iunie 2024

Alegerile locale din Vaideeni, Vâlcea – 2024

Mă uitai și eu puțin la alegerile locale din Vaideeni, comună și sat în care crescui până pe la 10-11 ani, deci fiind de interes pentru mine, deși eu îmi voi exprima opțiunile de vot în București, căci aici locuiesc.

Uitându-mă de aici, de la 200 și ceva de kilometri depărtare, pare că listele cu „oameni simpli” se întețesc. Și prin „oameni simpli” mă refer la „simpliști” / superficiali, care nu sunt în stare să-și conducă nici măcar propria viață, însă au ambiții politice. Dacă i-am întreba care este dreapta și care este stânga sau i-am pune să ne definească câteva politici de dreapta și câteva de stânga, în multe dintre cazuri doar ne-am irosi timpul.

Listă nominală – Candidaturi locale Vaideeni – 2024 (fișier .xlsx – Excel).

Partidul Ecologist Român – PER (deși cei de la Vaideeni n-au nicio treabă cu ecologia, este doar o titulatură) l-au înviat politic pe fostul primar (după nume el pare a fi, deși mai există și alte persoane cu numele „Ivan JINARU” în Vaideeni) din mandatele 2004 – 2008 și 2008 – 2012, persoană care are undeva la vreo 72 de ani. Știu, este bine să ne folosim de experiența persoanelor în etate, însă de ce-i mai trebuie domnului ex-primar funcții?! Să nu uităm că, în 2016, „Curtea de Apel Pitești a pronunțat sentințele definitive în dosarul 1492/241/2012 care privea săvârșirea de infracțiuni de corupție de către fostul primar din Vaideeni, Ivan JINARU, și a altor trei inculpați (n. m. Ion NEFERU, Nicolae Florentin PETRESCU și Nicolae DRĂGHICI), dosar instrumentat de Parchetul Horezu” (sursă: https://ziaruldevalcea.ro/2016/08/fostul-primar-din-vaideeni-ivan-jinaru-a-scapat-doar-cu-2-ani-si-6-luni-de-inchisoare-cu-suspendare). Conform declarației de interese, fostul primar din Vaideeni era membru al Partidului Conservator (PC) în 2015 (Președinte PC Vaideeni și Vicepreședinte PC Vâlcea), în 2016 era membru în Partidul Puterii Umaniste, iar acum candidează din partea Partidul Ecologist Român. Ăsta da act ecologist din partea PER, au reciclat tot ce au putut. Fostul primar, domnul Ivan JINARU, a mai candidat și în 2016 la Consiliul Local Vaideeni, dar și la Consiliul Județean Vâlcea, însă fără succes. Domnul ex-primar cred că nu are șanse să devină consilier local, fiind pe poziția a cincea a PER, iar PER cred că va avea doi sau maximum trei consilieri. Și, totuși, de ce îl mai regăsim pe liste? Este simplu: pentru a aduce câțiva votanți pentru PER, oameni în vârstă sau poate, cine știe, nostalgici. Cei din PER, cred eu, speră ca domnul Ivan JINARU să le aducă câteva voturi. Încă un argument care mă face să cred acest lucru este legat de faptul că nu a candidat în 2020, probabil și din cauza eșecului din 2016, însă cred că cineva l-a convins să candideze acum din partea PER, repet, pentru a mai aduce câteva voturi, pentru că eu cred că nu este pe un loc eligibil, adică nu cred că PER va avea cinci consilieri locali la aceste alegeri.

Domnul Nicolae Florentin PETRESCU, și el condamnat în 2016 (în același dosar cu domnul ex-primar), se află pe lista pentru Consiliul Local din partea Partidului Național Liberal (PNL), ceea ce nu este deloc etic sau moral. Este drept, cei patru au primit condamnare cu suspendare, dar asta arată că faptele, ca în cazul fostului primar, au existat. Domnul PETRESCU, conform site-ului primăriei Vaideeni, și în prezent este consilier local. Acesta are șanse să fie reales la aceste alegeri, căci se află pe poziția cu numărul 3 pe lista PNL.

Nu știu dacă mai există și alte persoane care au fost condamnate în trecut și care candidează în Vaideeni, însă la un „search” pe Google nu am găsit nimic cu privire la candidații Partidului Social Democrat (PSD), Alianța pentru Reformă, Echitate Socială, Emancipare și Libertate (ARESEL), Asociația Partida Romilor „PRO-EUROPA” (APRPE), Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) sau cu privire la candidatul independent Ion JINARU.

Așa cum bine se observă, PSD l-a delegat drept candidat pentru funcția de primar pe actualul primar, Achim-Daniel BĂLUȚĂ, care, dacă ar fi ales, ar ajunge la al patrulea mandat (2012 – 2016, 2016 – 2020, 2020 – 2024, 2024 – 2028). Și legat de acest subiect merită să avem o discuție, o dezbatere, dar la nivel național, legată de numărul de mandate pe care ar trebui să le aibă un primar astfel încât să realizeze lucruri pentru localitate și, totodată, să nu aibă ocazia să-și creeze anumite rețele fidele în primărie / în aparatul administrativ.

Față de alegerile din 2020, la aceste alegeri Partidul Pro România (patru candidați în 2020) nu mai are niciun candidat la nivelul comunei, aceeași situație și în ceea ce privește Partidul Verde (trei candidați în 2020), însă la fel stă situația și în cazul Partidului Puterii Umaniste (un candidat în 2020 – domnul DRĂGHICI, despre care am scris mai sus), acest partid neavând niciun candidat la aceste alegeri. PUSL – adică Partidul Puterii Umaniste Social-Liberal este partidul mogulului Dan VOICULESCU, fondator și fost patron al holdingului care deține Antena 3. Dan VOICULESCU, zis și „Mircea” sau „Felix”, conform CNSAS, a fost recrutat ca informator al securității încă din 1970. De asemenea, în cadrul acestor alegeri au apărut două noi partide la nivel local, AUR și ARESEL.

Totodată, sunt foarte puține femei promovate pe aceste liste: PSD – 3 femei (din 17), 10 femei (din 17), PNL – 5 (din 17), PER – 4 (din 17), ARESEL – 1 (din 3) și APRPR – 0 (din 3). Având în vedere că sunt doar 13 locuri în Consiliul Local Vaideeni, de fapt, foarte puține femei sunt pe locuri eligibile, căci niciun partid nu cred că va avea mai mult de șase – maximum șapte consilieri. Cu cât femeile sunt mai jos pe listă, cu atât este mai evident că este foarte greu să prindă un loc în Consiliul Local.

Mergeți la vot în 9 iunie! Votați informat!

Lasă un răspuns