Cineva cu capu’ mare, dar cu minte puțină, m-a blocat de pe profilul de Facebook PER Vaideeni, asta după articolul pe care l-am scris cu privire la alegeri și după ce le-am lăsat un comentariu la o postare cu o poză furată de pe net, poză în care ni se explica cât este diferența de temperatură, atunci când este soare, dintre o zonă cu copaci și una fără copaci. Este vorba despre o imagine care tot circulă pe internet, fix în aceeași formă, cel puțin din 2019, când a fost postată pe o pagină de Facebook din Republica Moldova.
Așa cred unii, cred că dacă se ascund în spatele unui block, lumea nu-i mai vede. Este trist să ai păr alb în cap și să dai block unei persoane doar pentru că nu este de acord cu tine sau pentru că-ți evidențiază o situație ciudată sau ne la locul ei, ori nedocumentată științific, asta în condițiile în care nu te-a jignit sau ceva de acest fel.
Atât pot unii „politicieni”. Bine, mult spus „politicieni”, ci ciubucari. Politica este altceva, domnilor. Politica înseamnă diplomație, respect, incluziune, nu contrariul. Și, apropo, vedeți că o campanie electorală bună, chiar dacă vi se pare ciudat, începe cu doi-trei, chiar patru ani înainte de alegeri, nu cu trei luni, timp în care mergem prin sat, facem poze și ne punem pe internet. Campania înseamnă să-i oferi ajutor cetățeanului care vrea să depună o petiție sau să facă o sesizare, să-l înveți cum să monitorizeze activitatea consiliului local, să-l informezi despre deciziile luate în consiliul local (dacă faci parte din el), nu să faci niște poze cu el din poartă. Bineînțeles, trebuie făcută și promovare prin astfel de poze, dar unii doar asta au făcut / fac și vor face în continuare, poze.
Ca o concluzie, ca să vedeți și voi, tocmai ei mi-au trimis cerere de prietenie, eu n-am vrut s-o accept inițial, apoi am acceptat-o, ca după câteva săptămâni-luni să-mi dea block pentru că am avut nesimțitul tupeu să am o opinie. Acestui context i se potrivește perfect versul: „Și la vremuri noi, tot noi…” – Melodia „Escu”, de Valeriu STERIAN.
Toate ca toate, însă în perioada 29 – 30 iunie 2024, adică ieri și azi, are loc evenimentul „Învârtita Dorului”, aflat la a 56-a ediție. Săptămânalul „Flacăra” – Anul XXVII – Numărul 38 [1215] – din 21 septembrie 1978, scria despre «VAIDEENI, o întîlnire la vatra dorului», iar de atunci au trecut 46 de ani și la Vaideeni încă se păstrează tradiția.
Abia aștept să mă întorc la Vaideeni și să urc pe munții la poalele cărora se află comuna / satul în care mi-am petrecut o mare parte din copilărie, munții pe care-i urcam pe jos an de an.
Anul acesta s-au făcut 520 de ani de la atestarea documentară a comunei Vaideeni, pe acea vreme doar Vai de Ei, când oamenii chiar erau vai de ei, dar nu doar în Vaideeni, ci mai peste tot.
Imaginea a fost preluată de pe site-ul PER.